Datum objave: 19. Svibanj 2021

NOVA STVARNOST / U povijest odlazi keš, najlonske vrećice, automobili na dizel i benzin, plinski bojleri, online kupovina bez PDV-a...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Još govorimo o novom normalnom u koje je smo silom prilika zakoračili zbog misterioznog virusa koji je čovječanstvo bacio na koljena iako bismo trebali govoriti o novoj stvarnosti koja već kuca na vrata i najavljuje goleme promjene. Neke će nas vratiti u prošlost, a neke su budućnost koja izaziva zebnju. Kako god bilo sve što dolazi (a puno toga je već tu) neizbježno je. Prva promjena koja dolazi je zabrana proizvodnje i uporabe najlonskih vrećica što je sasvim OK jer ćemo se vratiti starim dobrim torbama, mrežicama i cekerima. Druga promjena koja je također stigla su tzv. zelene putovnice kako se tepa covid putovnicama na čiji se spomen mnogima od zebnje i straha steže želudac jer slute da su "zelene putovnice" put prema apsolutnoj kontroli nad svakom osobom što je do sada bilo samo fantazija iz znanstveno fantastičnih romana i filmova.
Iduća promjena koja stiže je - ukidanje plaćanja gotovinom. EU, a samim tim i Hrvatska ukidaju keš i uvode ne samo bezgotovinsko plaćanje nego i apsolutnu kontrolu protoka novca koji postaje virtualan. EU želi tim potezom iskorijeniti pranje novca i korupciju. Banke već provode tu politiku jer nameću visoke provizije za gotovinske transakcije, olakšavaju kartično plaćanje i od svakog tko želi poslati čak i samo stotinjak kuna gotovine, traže masu podataka. Banke se pravdaju da to moraju činiti jer ih na to obvezuje zakon, a ne traži se još samo krvna grupa i DNK.
Nakon keša, čak i usporedo s njim odlaze u prošlost automobili s motorima na unutarnje sagorijevanje, odnosno automobili kojima su energent fosilna goriva, benzin, dizel i plin. Novi automobili na benzin, dizel i plin neće se smjeti proizvoditi i prodavati već od 2035. godine, a već za četiri godine, dakle 2025. godine, bit će zabranjeni svi bojleri na fosilna goriva sve u cilju smanjenja emisije stakleničkih plinova.
Nema veze sa zaštitom okoliša, ali ima s državnim proračunom - Hrvatska ukida kupovinu putem interneta bez plaćanja PDV-a odnosno uvodi obvezu plaćanja PDV i na pakete male vrijednosti do 160 kuna. Oni će već od 1. srpnja  poskupjeti za 25 posto. PDV se plaća na svaku takvu pošiljku naručenu iz trećih zemalja, uključujući i Kinu.

Iz kategorije: Vijesti