Sidebar Menu

Datum objave: 15. Svi 2021

UPRAVI SUD NIJE DAO ZA PRAVO dr.sc. LJILJANI ZMIJANOVIĆ / U Zakonu o hrvatskim braniteljima nisu na odgovarajući način usklađene odredbe kojim se uređuje imenovanje na mandatne funkcije

Diana Ferić
Diana Ferić

Presudom Upravnog suda u Splitu odbijen je zahtjev dr. sc. Ljiljane Zmijanović kojim traži poništenje rješenja Državnog inspektorata. Upravnom tužbom je tražila ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju na natječaju za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka koje ima po svom statusu braniteljice.

Zmijanović je smatrala da je njeno pravo povrijeđeno  imenovanjem Nelle Slavice, koja nema navedeni status. Do imenovanja je došlo nakon natječaja za ravnatelja Javne ustanove u prosincu 2018. godine na koji se javilo sedam kandidata na kojem je izabrana Nella Slavica, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon toga je Zmijanović Državnom inspektoratu, Područni ured Split podnijela zahtjev za ostvarivanje prava prednosti prilikom zapošljavanja. U prosincu 2019. godine je njen zahtjev usvojen jer je procijenjeno da je NP krka povrijedila pravo prednosti pri zapošljavanju kao hrvatskoj braniteljici.

DRUGOSTUPANJSKA ODBIJENICA

Međutim, kako je Javna ustanova NP Krka podnijela žalbu na odluku u svibnju prošle godine Državni inspektorata, Sektor za drugostupanjski postupak, pravomoćnim rješenjem je odbio njen zahtjev za ostvarivanje prava prednosti. Stoga je Zmijanović protiv njih polovicom prošle godine podnijela tužbu Upravnom sudu Split.

Provedena je rasprava te je u petak donesena presuda kojom je odbijen njen tužbeni zahtjev. Naime, za rješenje spora mjerodavan je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Taj Zakon kaže da će se, ako inspektor utvrdi da je ugovorom o radu povrijeđeno pravo prednosti, isti poništiti.

Ali, kod javnih ustanova ravnatelji se imenuju odlukom ministra. Iz odredaba koje su u Statutu Javne ustanove NP Krka proizlazi posebna narav mandatnog radnog odnosa ravnatelja u odnosu na “klasično” zasnivanje radnog odnosa. Mandatna radna mjesta (funkcije) inače se ne popunjavaju ugovorom o radu, već odlukom nadležnog tijela.

Ugovorom o radu, kojim bi eventualno bila počinjena povreda, tek se naknadno uređuju prava i obveze. Znači, ugovor o radu je deklarativan akt, dok je konstitutivni akt odluka o imenovanju ministra. U Zakon o hrvatskim braniteljima nisu na odgovarajući način usklađene odredbe kojim se uređuje imenovanje na mandatne funkcije za koje se radni odnos uspostavlja aktom prije samog ugovora o radu. Stoga je zahtjev Ljiljane Zmijanović odbijen.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.