Datum objave: 14. Svibanj 2021

MINISTRICA VUČKOVIĆ U POSJETU ŽUPANIJI / Obišla plantažu smokava u zaleđu Vodica mladog agronoma Antonia Čorića i uvalu svetog Petra

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji boravila je danas ministrica poljoprivrede gđa. Marija Vučković sa suradnicima. U društvu župana Gorana Pauka i njegovih suradnika, najprije obišla OPG Antonio Čorić u vodičkom zaleđu gdje je mladi poljoprivrednik Antonio Čorić, agronom po struci, na nešto više od dva hektara površine 2017. podigao nasad sa 700 sadnica smokava.

Za realizaciju svoje ideje Čorić je koristio mjere Programa ruralnog razvoja, a kroz svoj Program razvoja poljoprivrede Šibensko-kninska županija mu je s 30 tisuća kuna sufinancirala kupnju sadnica smokava i poljoprivredne mehanizacije. Ovaj mladi poljoprivrednik uskoro planira proširiti djelatnost na preradu plodova smokve u džemove, sušene smokve i smokvenjake koje će nuditi u vlastitoj kušaonici.

Ministrica Vučković je pohvalila njegovu poduzetničku ideju naglasivši kako je povezivanje poljoprivrede i turizma ono čemu mediteranska poljoprivreda posebno teži.

„Program ruralnog razvoja sve se bolje koristi upravo zahvaljujući stalnim inicijativama lokalnih poljoprivrednika, kao i dobroj pripremljenosti projektno-tehničke dokumentacije od strane gradova, općina i županija. Putem Programa ruralnog razvoja i drugih naših programa na području Šibensko-kninske županije ugovorili smo značajna sredstva u iznosu od gotovo 400 milijuna kuna, a u ovoj županiji se sve bolje koristi i operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Na tom je području Šibensko-kninska županija pripremila brojne projekte te smo već ostvarili izvrsnu suradnju, kakvu očekujem i ubuduće.“, naglasila je ministrica Vučković.

Ministrica je potom obišla uvalu svetog Petra u Šibeniku gdje su upravo započeli radovi na izgradnji Centra za razvoj marikulture, u sklopu kojega će se izgraditi i Purifikacijski centar opremljen linijom strojeva za prihvat, čišćenje i pakiranje školjaka i sustavom za depuraciju. Centar će svoje usluge pružati svim zainteresiranim korisnicima, najvećim dijelom uzgajivačima školjaka u Šibensko-kninskoj županiji.

„Naša županija baštini dugu i bogatu tradiciju u školjkarstvu, a uspostavom ovog Centra započinje jedna nova era u toj djelatnosti, što će se u konačnici povoljno reflektirati na opći razvoj i konkurentnost gospodarstva Šibensko-kninske županije.“, kazao je župan Goran Pauk.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra za razvoj marikulture je 4.5 milijuna kuna, a 100%-tni iznos financiran je iz europskih sredstava i državnog proračuna Republike Hrvatske. Svrha uspostavljanja Centra jest na okolišno održiv način unaprijediti i poboljšati kvalitetu i količinu marikulturnih proizvoda; osnažiti znanje i profesionalnost uzgajivača školjaka i riba; razviti inovacijski potencijal proizvodnje te poboljšati plasman marikulturnih proizvoda, posebice šibenskih dagnji u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon uvale svetog Petra,ministrica je sa suradnicima obišla i lokaciju buduće ribarske luke u uvali Peleš u Rogoznici, za koju je već izrađen projektni program za realizaciju kopnenog i morskog dijela buduće luke, kao i idejni projekt, maritimna studija, elaborat zaštite okoliša i idejni projekt pristupne ceste.

Troškovi gradnje ribarske luke i njezinih sastavnih dijelova: lukobrana, unutarnje i vanjske obale za prihvat ribarica, unutarnje obale za prihvat manjih plovila i plovila ribogojilišta, interne lučke prometnice, površina za skladištenje ribarske opreme te pristupne ceste s parkiralištem, iznose ukupno 78.250.000,00 kn.

Na kraju svog današnjeg boravka u Šibensko-kninskoj županiji, ministrica Vučković posjetila je Rogoznicu te obišla upravo izgrađenu novu rogozničku rivu.

Iz kategorije: Vijesti