Sidebar Menu

Datum objave: 10. Svi 2021

JOŠKO ŠUPE PREDSTAVIO SVOJ PROGRAM / Plan mi jeŽupaniju pretvoriti u županiju znanja, a posebnim mjerama zaustaviti depopulaciji zaleđa i otoka

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 "Županija budućnosti" naziv je izbornog programa Joška Šupe, SDP-ovog kandidata za šibensko-kninskog župana, a temelji se, kako je danas rekao novinarima,na načelima socijaldemokracije,a to znači na slobodi, jednakosti i ravnopravnosti te na pet stupova: županija istih mogućnosti za sve, smanjenje nerazvijenosti otoka i zaleđa, prometna povezanost, ulaganje u znanje te transparentnost ustanove i javne financije.

 "Šibensko-kninska županija nema aktualnu strategiju razvoja. Zadnja je napravljena za razdoblje do 2020. godine. To je nedopustivo jer da biste znali smjer razvoja, mora postojati strategija, i to ne do 2025. godine nego do 2050., koju će napraviti struka, a na nama će biti da je provodimo -  otpočeo je Šupe predstavljanje SDP-ovog programa za županiju.Jedini dokument koji je na snazi je obalni plan u kojem je očuvanje obale za koju smatra da je treba sačuvati od daljnje devastacije, nastavio je, naglašavajući potrebu za destimuliranjem apartmanizacije obale", kazao je Šupe.

Kritizirao je, kako javlja ŠibenikIN i  vrijeme potrebno za izdavanje građevinskih dozvola.

- Županijska administracija bit će servis građana, a ne obrnuto. Ne smije biti  potrebna veza da dozvolu dobijete na vrijeme. Sve ćemo zahtjeve rješavati u propisanim rokovima, uvest ćemo online predaju i kontrolu zahtjeva pa će svi moći provjeriti stanje svog zahtjeva – rekao je SDP-ov kandidat za župana uz naglasak da županijski proračun treba biti transparentan.

Online uvid u registar koncesija i urednost plaćanja koncesija također su važna točka SDP-ova programa pa Šupe ističe da se u budućnosti neće dozvoljavati da neuredni platiše kojima su se opraštale stotine tisuća kuna budu na listi HDZ-ovih donatora.

Plan je županiju pretvoriti u županiju znanja, nastavio je Šupe iznoseći podatke o depopulaciji zaleđa.

- Treba ulagati u školstvo jer to nije trošak nego investicija u budućnost zbog koje će se mladi vraćati. Jedna od ključnih mjera je osigurati prijevoz svih učenika do škole – istaknuo je Šupe navodeći da će osigurati produžene boravke u školama i njihovu energetsku obnovu, informatizaciju i vraćanje u funkciju zapuštenih škola u zaleđu pretvarajući ih u društvene domove kao pokretače javnog života u malim sredinama ili staračke domove.

 Šupe je naveo i važnost osiguravanja prometne povezanosti u cijeloj županiji, navodeći kao primjer razvoj Dubrave nakon gradnje tunela.

- Forte ove točke je povezivanje zaleđa jer bez jakog Knina nema ni jakog Šibenika, a vraćanjem  željeznice na mapu vraća se i velika uloga Knina kao željezničkog čvorišta. Brodski prijevoz također mora biti siguran i dostupan, uz osigurane čekaonice – obrazložio je Šupe.

Što se tiče razvoja turizma u županiji, istaknuo je nelogičnosti vezane uz visinu turističke pristojbe koja je kod nas veća nego u Istri.

- Nemamo razvojnu strategiju, a čudimo se da smo županija s dva nacionalna parka i dva parka prirode, a bez ijednog hotela s pet zvjezdica. Mislimo staviti turizam u funkciju poljoprivrede i obrnuto otvaranjem zelenih tržnica u malim mjestima, povezujući tako more i zaleđe. Treba kopirati druge pa po uzoru na Istru otvarati vinske ceste i ceste maslinovih ulja, a imamo i pršut koji oni nemaju pa zašto ne bi onda imali i ceste sira i pršuta? – zapitao se.

Šupe smatra i da je od izrazite važnosti za razvoj turizma podizanje kvalitete smještajnih objekata, što će kao budući župan poticati, uz razvoj domaćeg, autohtonog proizvoda.

- Uređene obale su motor pokretač lokalne zajednice. Šibenik mora biti luka izvrsnosti, polazišna luka za male kruzere s nekoliko desetak putovanja, na kojima bi se nudila domaća hrana i domaći doživljaj, kao i mogućnost da gosti obiđu OPG-ove i proizvođače u zaleđu, smatra Šupe, a vezano uz razvoj obalne infrastrukture, naveo je rješavanje sustava odvodnje te komunalne i nautičke vezove na pomorskom dobru.

- Prioritet nam je osigurati svakom stanovniku da može doći do doktora. Civljane, recimo, samo dvaput tjedno imaju vezu do Knina, a kamoli do Šibenika. Tim starijim ljudima treba osigurati pristup doktoru i lijekovima. Organizirat ćemo i mobilne liječničke timove koji će ih posjećivati. Pokrenut ćemo i projekt nove bolnice jer postoji velika šansa da nam bolnica izgubi značaj pa s tim moramo krenuti što prije, a prostor u gradu moderno preobraziti. Moja vizija za tih 50 tisuća kvadrata u centru grada je novi urbani centar, nukleus novog šibenskog sveučilišta. Zamislite tamo sve objediniti, a ne otvarati na svakih 50 metara Trokute, urbane centre, iNavise… - rekao je SDP-ovac.

 Za kraj svog izlaganja napomenuo je da 'je vrijeme za promjene, jer vrijeme nije stabilno'

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.