Datum objave: 08. Svibanj 2021

EU FODOVI : Završna je priprema strateških dokumenata za korištenje EU fondova u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Informativno-edukativno događanje „EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike“ održano je u Šibeniku, u prostorijama Adriatic Business Centra - ABC.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije trenutačno je u završnoj fazi pripreme strateških dokumenata za korištenje EU fondova u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. Ovo informativno-edukativno događanje s ciljem javnog predstavljanja dosadašnjeg tijeka pripreme strateških dokumenata i početka ciklusa partnerskih konzultacija, organiziralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sve sudionike događanja pozdravili su redom gradonačelnik Šibenika g. Željko Burić, župan Goran Pauk te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Župan Goran Pauk predstavio je dosadašnje rezultate provedbe EU projekata na području Šibensko-kninske županije te očekivanja iz budućeg financijskog razdoblja.

„Pozdravljam nastojanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da se ovakvim događajima svim dionicima na županijskoj razini približi problematika pripreme projekata i povlačenja sredstava u novom financijskom razdoblju. Naime, od ljeta ove pa do kraja 2027. godine predstoje nam jako veliki i ozbiljni izazovi po pitanju iskorištavanja značajnih financijskih sredstva koja će nam biti na raspolaganju, a upravo su ovakvi događaji prilika da razmijenimo naša znanja, iskustva i  kreativnost te zbijemo redove na nacionalnoj i regionalnoj razini  u cilju realizacije  što većeg broja kvalitetnih projekata u Hrvatskoj“, kazao je župan Goran Pauk naglasivši kako su županijska Razvojna agencija i županijska administracija u proteklom razdoblju dokazale da se mogu nositi s izazovima povlačenja EU sredstava, čemu svjedoči veliki broj realiziranih projekata u našoj županiji.

U posljednjih nekoliko godina u Šibensko-kninskoj županiji realizirano je, odnosno trenutno se realizira više kapitalnih investicija financiranih europskim sredstvima: projekt Posjetiteljskog centra u uvali sv. Ante vrijedan 26 milijuna kuna, projekt Adriatic Business Centra vrijedan 20 milijuna kuna, projekt Centra za obradu metala i plastike ŠKŽ vrijedan 12,6 milijuna kuna, projekt Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu vrijedan 61 milijun kuna; Centar za razvoj marikulture vrijedan 4,5 milijuna kuna; Projekt navodnjavanja vrijedan 80 milijuna kuna, brojni projekti energetskih obnova, prekogranične suradnje i dr.

„Nastavit ćemo i dalje putem razvoja a bit ćemo kao i uvijek do sada na raspolaganju našim gradovima i općinama, našim ustanovama, ali i našim poduzetnicima i civilnom društvu.“, kazao je župan Goran Pauk, naglasivši kako se u vremenu koje nam predstoji trebamo ozbiljno fokusirati  na pripremu projekata, na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, na  prikupljanje i izradu projektne dokumentacije te na ozbiljno ekipiranje ljudskih resursa.

U sklopu informativno-edukativnog događanja održana su predavanja, radionice i panel rasprave o mogućnostima financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. na kojima su sudjelovali brojni stručnjaci iz ovog područja: Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije; Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede; g. Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta;Nada Zrinušić, ravnateljica uprave u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ana Čarić Perković, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika te Mira Lepur, ravnateljica Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti