Datum objave: 16. Travanj 2021

TROŠENJE PRORAČUNSKOG NOVCA / Sutkinja Suda u Zadru inzistirala da policija na ročište doprati Stipu Petrinu iako je znala da će biti odgođeno

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Današnje ročište glavne rasprave u predmetu K-372/2016 koji se vodi kod Općinskog suda u Zadru, tužitelja ODO Zadar protiv općinskog načelnika Stipe Petrina i komunalnog redara općine zbog , navodnog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom iz čl. 271. st.1. KZ/97, odgođeno je, ali je sutkinja svejedno inzistirala da Petriu policija dovede na Sud.

Uređujuću sutkinju Ivanu Parać Krišto, punomoćnica II okrivljenog komunalnog redara, obavijestila je 14. travnja da on ne može pristupiti na ročište.

Iz navedenog razloga procesne pretpostavke za održavanje ročišta nisu bile ispunjene.

Štoviše, Petrina od drugokrivljenog saznao da je ročište zakazano za današnji dan, a on nije dobio poziv. Izvršio je uvid u e-spis suda te ustanovio da je u odnosu na njega dana 12. travnja izdan dovedbeni nalog što ga je iznenadilo budući je za svaki raniji izostanak s ročišta imao liječničku ispričnicu. Radi navedenog nazvao je sud i razgovarao sa službenicom suda te predložio odgodu ročišta iz gore navedenih razloga. Službenica ga je uputila da se dovedbeni nalog opoziva odlukom policijske postaje.

Usprkos navedenoj obavijesti  o nemogućnosti dolaska drugookrivljenog, sutkinja je  ustrajala u provođenju dovedbenog naloga. Kako je bilo očito da će se ročište odgoditi, proračunskim sredstvima suda i policije nanesen je nepotreban trošak.

Za izostajanje s ročišta glavne rasprave, okrivljeni Petrina do sada je uvijek imao opravdan zdravstveni razlog pa je zbog toga i čudan odluka o izvršenju dovedbenog naloga. Naime Petrini je ranije dijagnosticirana kardiovaskularna bolest fibrilacija atrija radi koje mu je utvrđena i procesna nesposobnost. Bolest je „zaradio“ nakon kako voli reći „pravosudnog iskustva“ sa sutkinjom Maja Šupe. Iako je Petrina svoju materijalnu zadovoljštinu u tom predmetu dočekao pred Sudom za ljudska prava, navedeno ne može sanirati štetu za zdravlje koju je isti pretrpio zbog kako voli reći „pravosudne korupcije“.

Podsjetimo, ranije ove godine sutkinja Maja Šupe Općinski sud u Zadru u građanskoj parnici, presudio je da Stipe Petrina sutkinji Maji Šupe nije dužan isplatiti 200.000 kuna na ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti. U pravomoćnoj presudi obrazloženo je da je Petrina kao saborski zastupnik, spominjući gđu Šupe, kada je spominjao njezin rad kao suca govorio istinu.

Iz kategorije: Vijesti