Datum objave: 08. Travanj 2021

Spašeni su teretni brod "Eemslift Hendrika" koji prevozi plovila iz Šibenik i brod izgrađen u Puli koji je pao s njega.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Norveški spasilački timovi objavila je norveška Obalna straža jutros su se ukrcali u teretni brod "Eemslift Hendrika" kojeg je u Sjevernom moru po olujnom nevremenu nakon pomicanja tereta i kvara na motoru morala napustiti posada. Brod je prevozio plovila izgrađena u Iskra brodogradilištu Šibenik i brodogradilištu "Tehnomnont" iz Pule te još nekoliko manjih plovila. Nakon što je posada bila evakuirana pod krajnje dramatičnim okolnostima, s broda je pao brod izgrađen u Puli što je izgleda bilo presudno da ne dođe do prevrtanja i potonuća. Prema vijestima iz Norveške, pronađen je i spašen i brod koji je pao u more pa se čini da bi drama u Sjevernom moru mogla ipak završiti bez većih posljedica i značajnijih šteta. Tegljenje "Eemslift Hendrika" i pulskog broda u norvešku luku Alesund trebalo bi početi danas.

"Eemslift Hendrika" u trenutku kada su se u njega ukrcali spasilački timovi bio je udaljen od obale samo 10 nautičkih milja. Norveški dužnosnici navode da je mogao plutati još samo osam sati, a strahovalo se da bi u slučaju prevrtanja, potonuća ili nasukavanja na obalu došlo do  ekološke katestrofe jer "Eemslift Hendrika" prevozi oko 350 tona teške nafte i 50 tona dizela. "Eemslift Hendrika" teglit će dva tegljača unajmljena od nizozemske tvrtke za spašavanje Smit Salvage, podružnice kompanije Boskalisa, koja je nedavno izvlačio gigantski brod "Ever Given" koji se nasukao u Sueskom kanalu.

"Eemslift Hendrika"  je u ponedjeljak uputio poziv u pomoć kada se u oluji pomaknuo teret na njemu zbog čega je i brod postao nestabilan pa je posada evakuirana. Dvanaest članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u more, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni izravno s palube. Nizozemski teretnjak prevozio je i tri plovila izgrađena u hrvatskim brodogradilištima. Riječ je o dva specijalna broda izgrađena u Iskra brodogradilištu Šibenik za norveške uzgajivače ribe vrijedna po oko milijun eura i brodu AQS Tor, izgrađenom u pulskom "Tehnomontu" vrijednom oko 6,6 milijuna eura koji je u utorak pao s teretne palube.Srećom nije se prevrnuo, a čini se da nije ni ozbiljnije oštećen. Spasitelji su AQS Tor pronašli nekoliko milja dalje. Tegljač “Stadt Sløvåg” počeo je vući “AQS Tor” u srijedu navečer, a sinoć je dotegljen u norveški Florø. 

Photo: Norwegian Coastal Administration 

Iz kategorije: Vijesti