Datum objave: 07. Travanj 2021

NESTANAK LOŽIVOG ULJA U KAZALIŠTU I DALJE ENIGMA / Policija kaže da nema elemenata kaznenog djela, ali nitko ne spominje što se onda moglo dogoditi

Diana Ferić
Diana Ferić
 Srednje i malo starije generacije sigurno se sjećaju dramske serije "Salaš u malom ritu", pitanja "ko je zapalio žito" i mrgudnog šefa policije Šicera koji je došao u selo to istražiti. Čini se da bi takav jedan Šicer morao doći i u Šibenik i istražiti što se dogodilo s oko 2, 5 tona loživog goriva iz spremnika u HNK -u u Šibeniku koje je nestalo  krajem siječnja ove godine, a niti nakon policijske istrage ne zna se gdje i na koji način. Na naš novinarski upit o tom slučaju iz PU šibensko - kninske dobili smo odgovor kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela što bi trebalo značiti da nije riječ o krađi i ništa više od toga ne smije, kažu, reći za javnost. O tome su izvijestili Općinsko državno odvjetništvo koje je, kako su nam službeno priopćili, dobili informaciju od PU šibensko - kninske da nema elemenata kaznenog djela pa su ocijenili da "nema osnove za državno odvjetničko postupanje". Što se onda dogodilo s tolikom količinom goriva? Ne samo da to još  uvijek ne zna javnost nego ne zna, kako tvrdi, ni  ravnatelj šibenskog kazališta Jakov Bilić. Kada smo ga prije desetak dana nazvali nije imao pojma da se Državno odvjetništvo time ne bavi. "Gubitak nafte je od moje strane uredno prijavljen PU Šibensko-kninskoj 28. siječnja 2021. godine. Koliko sam upoznat policija je proslijedila DORH-u prijavu te su izvidi u tijeku. Za više informacija morat ćete pitati DORH-u".  Na primjedbu kako DORH ne ispituje ništa u vezi s tim jer nema elemenata kaznene prijave kazao je da će se raspitati, ali ni jučer, deset dana nakon toga nije znao više.
"Ne postoji osoba na kugli zemaljskoj koju više od mene zanima što se dogodilo s naftom. Dok ne dobijem nekakav službeni papir/dokument/dopis od onih kojima sam prijavio te vidim što na njemu piše niti mogu niti hoću javno implicirati što se dogodilo", ističe Bilić.
 
Ako nije riječ o krađi onda kao mogućnost ostaje  da se gorivo negdje nekontrolirano istjecalo, a to znači da smo imali potencijalnu ekološku bombu u središtu grada,a da za to nismo ni znali. To  baš i nije vjerojatno,a takvu mogućnost odbacuje i Bilić: "Ono što znamo sigurno je da je mogućnost curenja iz sustava isključena u potpunosti što je utvrđeno pregledom ovlaštenih tvrtki. Za mene kao odgovornu osobu dok ne dobijem službene odgovore sve opcije su otvorene", njegov je konačni odgovor.
Koja bi bila treća opcija, ako vatra nije ukradena, a nije ni iscurila nitko ne spominje. Možda da u spremnik nije niti ulivena, ali i to bi bio slučaj za istragu jer je očito plaćena. 
 
 Krajem siječnja utvrđeno je da u spremniku u šibenskog HNK nedostaje  najmanje oko 2 tone gorive. To je primijetio upravo ravnatelj jer se to bilo vidljivo  na brojaču spremnika u koji stane oko 10 tona goriva. Umjesto 2,5 tona trebalo ga je biti najmanje 5 tona jer u vrijeme lockdowna Kazalište nije radili niti su  se prostori grijali. 
 
 Pozvao je servisera jer se  najprije posumnjalo na oštećenje spremnika, ali je ta mogućnost otklonjena  pa je slučaj prijavljen policiji.
Iz kategorije: Vijesti