Datum objave: 31. Ožujak 2021

PREMIJERA FILMA "ZAGORA GLASNO ZOVE NAS" U UNEŠIĆU / Još nije do kraja izgubljena bitka protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici

Diana Ferić
Diana Ferić

Još nisu  propali pokušaji Općine Unešić i ekološke udruge KEKS iz Kaštela  da spriječe izgradnju  Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, za sada pravnim putem. Čeka se odluka Visokog upravnog suda kojemu su usložili žalbu na  presudu  Upravnog  suda  u Splitu  koji je u svibnju 2019. godine odbio tužbene zahtjeve Općine Unešić  i udruga KEKS (Krizni eko-kaštelanski stožer) i "Sunce" protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Oni  su tražili poništenje Rješenja koje je Ministarstvo izdalo u lipnju 2017. godine,  po kojemu za Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici ne treba raditi novu studiju utjecaja na okoliš.

"Čekamo  presudu  Visokog upravnog suda. Mi tražimo poništenje Rješenja Ministarstva zaštite okoliša o gradnji Centra za gospodarenje otpadom u  Lećevici zbog odluke da  za dozvolu nije trebalo  izraditi Studiju utjecaja na okoliš. Osim toga upitna su i neka istraživanja  na temelju kojih je zaključeno da taj centar neće imati štetan utjecaj na okoliš, posebno na podzemne vode kojim je taj kraj prebogat", potvrdio nam je odvjetnik Darko Varnica.

Općini Unešić bi odgovaralo i da se postupak vrati na ponovno suđenje jer to znači kupovanje vremena i odgađanje izgradnje tog neprihvatljivog Centra za gospodarenje otpadom, kazao je  Živko  Bulat, načelnik te općine.

Neprihvatljivost izgradnje  Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, na granici Šibensko - kninske i Splitsko - dalmatinske županije, udaljen svega 500 metara zračne linije  od prvih kuća u Općini Unešić  problematizira i dokumentarni film "Zagora glasno zove nas" koji je nedavno premijerno prikazan na HTV -u,a prije nekoliko dana i u Unešiću. U njemu je zorno prikazano sve bogatstvo koje Zagora ima  i  na kojem temelji svoj razvoj,a koji će, ako bude izgrađen Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici biti spriječen. To je u filmu jasno kazala i Sanja Slavica  Mateši , pročelnica Ureda za zaštitu okoliša Šibensko - kninske županije.

Ona smatra da uz taj centar neće moći biti moguć razvoj turizma i ekološka poljoprivreda u  Općini Unešić koja već sada ima preko dvadeset luksuznih vila  s bazenima za odmor te razvijenu eko poljoprivrednu proizvodnju. Stanovnici i vlast Općine Unešić svesrdno su poduprli snimanje dokumentarnog filma "Zagora nas zove" ponosni na sve što imaju , šaljući još jedan vapaj da se onemogući otvaranje  Centra za gospodarenje otpadom u  Lećevici. Smatraju da je nepošteno da Splitsko - dalmatinska županija dovozi svoj otpad njima  pred dvovište.

 

Film "Zagora glasno zove nas" govori o dvadesetogodišnjoj borbi žitelja Zagore protiv izgradnje centra za gospodarene otpadom u Lećevici, a u središtu radnje su žitelji općine Unešić koji nastoje sačuvati vrijednosti i bogatstva Zagore koja je stigmatizirana predrasudama da je pusta, siromašna i bezvrijedna. To je jedna od priča objavljenih u časopisu "Volim Šibenik" kojeg uređuje Stanko Ferić, a inspirirana je putopisima šibenskog planinara, speleologa i zaštitnika prirode Jose Gracina. Film je režirao Ivo Kuzmanić, a scenaristi su Aleksej Pavlovsky, Ivo Kuzmanić i Stanko Ferić.

Na promociji u Unešiću bio je i jedna od najpoznatijih hrvatskih rockera Dado Topić koji pjeva pjesmo od koje je posuđen naslov za taj dokumentarac, a stihove je napisao Mirko Matijaš. 

Iz kategorije: Vijesti