Datum objave: 29. Ožujak 2021

Kanal sv. Ante / Započeli radovi na infrastrukturi i uređenju okolišan budućeg posjetiteljskog centra u Minerskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenje infrastrukture i okoliša Posjetiteljskog centra u uvali Minerska slijedeći je korak u projektu „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante - 2.faza“ , a sve sukladno Glavnom Građevinskom projektu infrastrukture od DOM-KONZALTING d.o.o. Šibenik " i Izvedbenom arhitektonskom projektu - Uređenje okoliša „Posjetiteljskog centra Kanal sv. Ante“od ‎PIN studio d.o.o. Zadar.

Kroz ovaj EU projekt ulažemo u cjelokupno novo infrastrukturno opremanje s obzirom da je postojeća infrastruktura bila neadekvatna i dotrajala za novu funkciju zone. Smatramo da smo provedbom ovih radova veliki korak bliže ostvarenju zajedničkog cilja - uređenja Posjetiteljskog centra te valorizacije ovog iznimno važnog zaštićenog prirodnog i kulturnog područja unutar naše županije koje je ujedno i kontaktna zona UNESCO spomenika tvrđave sv. Nikole pa treba biti posebno pažljiv prilikom projektiranja i izvođenja svih zahvata’’, istakao je župan Šibensko-kninske županije  Goran Pauk.

Cilj projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante - 2.faza“ je očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje obrazovnog kapaciteta te unaprjeđenje turističkog i gospodarskog potencijala Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku i ekološke mreže Natura 2000 Ušće Krke kroz uređenje, opremanje i kreiranje sadržaja Posjetiteljskog centra.

„U okolišu posjetiteljskog centra formirat će se edukativno‐odmorišne oaze višestruke namjene no prvenstveno za školu u prirodi za koju se kroz ovaj projekt izrađuju i edukativni programi različite tematike i za različite dobne skupine. Amfiteatar Teatro Verde od suhozida oblikovat će se prateći prirodan rast terena, a namijenjen je događanjima na otvorenom. Također planira se i izgradnja dječjeg igrališta. Planirano je uklanjanje nezdravih stabala te sadnja novih uz čišćenje i sanaciju suhozida, a sve kako bi se maksimalno zadržao prirodan karakter prostora",  naglasila je mr.sc. Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Ugovor za radove na infrastrukturi Posjetiteljskog centra sklopljen je između Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije i Kameni zid d.o.o. iz Drniša. Vrijednost radova iznosi 3.493.330,73 HRK, dok vrijednost cjelokupnog projekta ,,Turistička valorizacija Kanala sv. Ante - 2.faza'' iznosi 26.554.752,95 HRK, koji se u iznosu od 19.633.561,16 HRK bespovratnih sredstava sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija, a ostatak najvećim dijelom iz proračuna Šibensko-kninske županije. Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti