Datum objave: 27. Ožujak 2021

ZNAJU LI NAŠI LOKALNI POLITIČARI OVO ? Šibensko - kninska županija ima najlošiji odnos plasmana kredita prema broju stanovnika, posljedice su velike

Diana Ferić
Diana Ferić

Oko 100.000 stanovnika Šibenske županije imaju najlošiji omjer plasmana kredita u odnosu na ostale stanovnike Republike Hrvatske, objavio je portal moj-bankar.hr

HNB je nedavno objavio svoj izvještaj o geografskoj distribuciji kredita stanovništvu s obzirom na prebivalište županije. Na portalu analizirali su postoje li devijacije s obzirom na udio stanovništva te ekonomsku veličinu samo županije.

Za svaku županiju uzeli smo udio kredita koji su plasirani stanovništvu na temelju podataka HNB-a, zatim smo taj pokazatelj usporedili s udjelom u stanovništvu i udio županije u BDP-u.

Rezultati su pokazali da postoje tri grupe županije i to Razvijena područja, područja s ravnomjernim kreditiranjem stanovništva te neravnomjerna područja u koja spada Šibensko - kninska županija.  To su područja na kojima je udio kreditiranja stanovništva nesrazmjerno veći od broja stanovnika ili od ekonomske snage - kao što je Zadarska županija ili su nesrazmjerno manji od broja stanovnika  kao što je Šibensko kninska županija" , kažu na tom podrtalu.

Šibensko područje stoji najlošije

Ono što na prvu bode u oči je da Šibensko-kninska županija, jedina u Hrvatskoj, ima niži udio plasiranih kredita od udjela stanovništva, ali i udjela BDP-a, koji pokazuje ekonomsku snagu samih županija. Dodatni paradoks je da banke preferiraju kreditirati stanovnike susjedne Zadarske županije dok imaju averziju prema Šibeniku i okolnom području.

Dodatnom analizom nismo uspjeli pronaći razloge zašto je to tako, jer prema stopi nezaposlenosti, Šibensko-kninska županija se nalazi na sredini ljestvice u Republici Hrvatskoj, što sigurno nije glavni razlog niske pozicije na ljestvici kreditiranja. Nadalje, s ekonomske strane imamo i najbrži razvoj turizma, ali izgleda da banke ne prate stanovništvo Šibenika i okolice u kreditiranju njihovih potreba.

"Ovo je definitivno tema za lokalne političare koji se trebaju boriti za jednakost i dobrobit stanovnika svoje županije, te možda i potaknuti pokretanje određenih programa koji su na dobrobit pojedinaca, ali društva. Na primjer, zašto se u Šibeniku ne bi moglo uvesti cjelogodišnje subvencioniranje stambenih kredita prema mladima (primjer Pule i njihovog subvencioniranju stambenih kredita) kako bi se zadržalo mlade ljude koji će pridonijeti razvoju županije", ističu na tom portalu.

Iz kategorije: Vijesti