Datum objave: 19. Ožujak 2021

NACIONALNI STOŽER / I danas imamo više od 1000 novooboljelih od bolesti COVID 19, čak 45 posto više nego prošlog tjedna

Diana Ferić
Diana Ferić

Novih 1112 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 zabilježeno je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj. Ukupno je  6426 zaraženih tim virusom. Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.

"Danas imamo 1112 slučajeva zaraze od 6553 testiranih. Prije tjedan dana smo imali 823, a tjedan dana prije 590 novooboljelih. Na tjednoj razini, u prvih pet dana tjedna, imamo povećanje u odnosu na prošli tjedan iznosi 45%. Incidencija za Hrvatsku iznosi 248.5, najniža je u Virovitičko-podravskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj 660.3. Na ljestvici zemalja EU po tome je Hrvatska na 8. mjestu", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZZJZ na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Današnji udio pozitivnih u testiranima je 17 posto, u zadnjih 14 dana je to 11.6 posto.

"Ispred ECDC-a je rečeno da se bilježi nažalost pojačan porast broja oboljelih u Europi, ali i veći broj hospitaliziranih i punjenje jedinica za intenzivno liječenje. Dominaciju gotovo potpuno preuzima tzv. britanski soj, negdje je to i preko 80% raširen u populaciji, negdje oko 50% je u većini zemalja. Nove informacije su vezane i uz južnnoafrički soj. On  isto bilježi porast i širenje ne samo u žarištima, nego ima i lokalnih širenja pa je teško utvrditi tko ga je raširio. On se širi i u zdravstvenim ustanovama. Za brazilski soj još nema dovoljno podataka, on prema onom što se uspijeva sekvencirati, nije značajnije raširen", rekla je Alemka Markotić.

"I dalje je naglašeno mjere i opreznost mora biti u svim europskim zemljama jer brojke značajne rastu. BIlo je tu i izvješće od EMA-e gdje je potvrđeno da prema podacima utemeljenim na dokumentaciji nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom. Naravno, svaka zemlja može odlučiti za sebe. Rečeno je da će se i dalje pratiti ne samo nuspojave, one vezane za trombozu i zgrušavanje krvi, istaknuta je potreba za praćenje te vrste. Još uvijek je nejasno koji su mehanizmi u pozadini pojave povećanog broja tromboza. Ono što se diskutiralo tijekom te rasprave je da većina zemalja koje su odmah odlučile isključiti starije od 65 godina iz cijepljenja, za što se nije pokazalo da ima osnove znanstvene, baš kao i oni koji su zaustavili cijepljenje zbog informacija o trombozi, sad imaju problema u komunikaciji - kako objasniti ljudima zašto su bile takve odluke. Generalni zaključak je da rizik od nuspojava je puno manji nego opasnost od COVID 19 bolesti i dalje će se pratiti svaki detalj i sve nuspojave cjepiva", istaknula  je Markotić, kako javlja Index.hr. 

Iz kategorije: Vijesti