Sidebar Menu

Datum objave: 06. Ožujak 2021

IZBORI / Na izborima više ne može biti kandidat nitko tko je osuđen na zatvor ili uvjetno na najmanje 6 mjeseci

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Već od predstojećih izbora U Hrvatskoj će biti zabranjeno kandidiranje svim osobama koje su pravomoćno osuđene na zatvor u trajanju od najmanje šest mjeseci uključujući i uvjetne kazne pa i kazne kazne koje su zamijenjene radom za opće dobro. Prema aktualnim Zakon o lokalnim izborima, što nije sasvim jasno, ali se iščitava iz teksta, na izborima će se moći kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene na kaznu zatvora kraću od šest mjeseci.
Izmjene Zakon o lokalnim izborima donose još jednu važnu novost -  mandat lokalnim dužnosnicima automatski prestaje nakon izricanja pravomoćne presude za svako kazneno djelo bez obzira na trajanje kazne. To je za sada još samo prijedlog, ali se očekuje da će biti prihvaćen. Ministarstvo pravosuđa namjerava proširiti listu kaznenih djela koja onemogućavaju kandidiranje na obiteljsko nasilje i spolno uznemiravanje, no postoji i prijedlog da se ne proširuje popis kaznenih djela, nego da zapreka za kandidiranje budu sva kaznena djela.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.