Datum objave: 01. Ožujak 2021

NACIONALNI STOŽER DANAS ZASIJEDAO / Imamo i dalje visoku stopu incidencije, ali je danas znatno manje novooboljelih nego prethodnih dana

Diana Ferić
Diana Ferić

Na tjednoj razini i dalje u Hrvatskoj imamo porast broja novozaraženih, a 14-dnevna stopa incidencije je 130,6 na 100.000 stanovnika, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite o aktualnoj epidemiološkoj situaciji zbog pandemije koronavirusa

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom te je u Hrvatskoj danas aktivno 2892 slučajeva. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 ljudi, među njima i 40-godišnja osoba bez komorbiditeta, rečeno je na presici.

U Šibensko - kninskoj županiji je ipak samo četvero novooboljelih, prenosmio s tportala.

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je platformu za cijepljenje, rekavši da će svi građani moći koristiti taj sustav na stranici cijepise.zdravlje.hr.

'Vjerujem da ćemo osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljenja, za koju smo osigurali 240 cjepnih mjesta u RH', rekao je Beroš.

Odgovarajući na pitanje o mutiranim sojevima, Capak je kazao da je ranije u Hrvatskoj potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja, a sada je od 300 uzoraka poslanih u ECDC potvrđeno 60 slučajeva britanskog soja, dva slučaja soja iz New Yorka te tri slučaja južnoafričkog soja - svi potonji boravili su u Zanzibaru.

Newyorški soj je relativno nepoznat - Capak kaže da se zasad zna samo da se brže širi od klasičnog soja, jer broj slučajeva u New Yorku raste. Prvi natpisi o tom soju objavljeni su krajem prošlog tjedna. 'Pažljivo pratimo tu situaciju', rekao je Capak.

U Hrvatsku ovaj tjedan stiže 23.400 doza Pfizera i 7200 doza AstraZenece. Ukupno je do kraja veljače došlo više od 315.000 doza, a do kraja ožujka doći će više 426.000 doza.

Podsjetimo, u sklopu popuštanja epidemioloških mjera od ponedjeljka su otvorene terase kafića i restorana, a dopušteni su i treninzi u zatvorenom ali bez fizičkog kontakta među sportašima.

Govoreći o glazbi u kafićima, Capak je rekao da će glazba biti dopuštena, ali maksimalno 50 decibela. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da bi bilo dobro kada bi se sva energija koja se uzalud troši po tom pitanju usmjerila na poštivanje epidemioloških mjera.

Prema blažim mjerama, nakon višemjesečne obustave rada ugostiteljskih objekata i teretana, ugostitelji mogu posluživati goste od 6 do 22 sata ali samo na terasama s kojih moraju biti uklonjene ograde kako bi se izbjeglo širenje aerosola. Stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol, dok se broj gostiju koji mora biti vidljiv svima izračunava ovisno o površini terasa.

FOTO: Pixxell, Ivan Galoic

Iz kategorije: Vijesti