Datum objave: 24. Veljača 2021

POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA / Zbog umjerenog porasta broja novooboljelih pitanje je hoće li i kako doći do opuštanja mjera od 1. ožujka

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjereni rast broja novooboljelih od bolesti COVID 19 zabilježen je danas u Hrvatskoj  Imamo 688 novozaraženih na 7763 testiranja, a umrlo je 15 ljudi. 

U pozitivnih među testiranima danas je gotovo 8.86 posto, dok je jučer iznosio oko 5 posto. Istog dana prošlog tjedna udio je bio oko 6.8 posto. 

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite  Davor Božinović jutros je najavio da će današnji rast biti veći nego prethodnih dana, a rekao je i kako rat nije eksplozivan, ali da treba vidjeti što mu je uzrok i treba li utjecati na popuštanje mjera.

"Od danas počinju razgovori o mogućem popuštanju epidemioloških mjera. Naravno da će ovaj porast na to utjecati. Situacija se pogoršava i u našem istočnom susjedstvu. Ono što se iz epidemioloških izvida da iščitati je da  je opet nastupilo opuštanje što nije dobro, pogotovo kada je riječ o intenzivnim druženjima više osoba što je riskantno. Mi ćemo na našim sastancima razgovarati o tome što se dalje može napraviti od 1, ožujka jer svima nam je u interesu da se život normalizira. Ako i bude popuštanja bit će to u striktnim epidemiološkim okvirima koji će sigurno opet izazvati nezadovoljstvo"; istaknuo je Božinović.

"Bilježimo porast od 30 posto u tjedan dana. Trenutna incidencija 14-dnevna je 115.3. Najvišu ima Dubrovačko-neretvanstka, a najnižu Istarska. Po incidenciji smo i dalje treći u EU, od nas su bolje samo dvije zemlje. Po stopi smrtnosti smo 19. u EU", rekao je Krunoslav Capak

"Zadnja istraživanja ukazuju da je učinkovitost cjepiva nakon prve doze vrlo visoka, i što se tiče oboljevanja i hospitalizacije. Mi ćemo produžiti period davanja druge doze, ali na kranju granicu koju je preporučila EMA", rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Markotić je rekla kako je u prestižnom Lancetu objavljena studija o AstraZenecinom cjepivu. Učinkovitost je bolja što je duži period između dvije doze, bliže 8. tjednu nakon prve doze.

Iz kategorije: Vijesti