Datum objave: 11. Veljača 2021

JU NP KRKA TRAŽI VAŠU POMOĆ /Lozovac, Torak, Čikola ili Sv. Ivan Krstitelj? U anketi na društvenim mrežama izaberite ime koje najbolje pristaje novom brodu

Diana Ferić
Diana Ferić

Vožnja brodom od Skradinskoga buka do Roškoga slapa od samih je početaka izletništva na Krki posebna atrakcija. Prvi izletnički brod koji je prevozio posjetitelje od Roškoga slapa do Visovca i Skradinskoga buka porinut je 31. ožujka 1912. godine. Nakon više od stotinu godina ta je ruta i dalje jedna od najvećih atrakcija u Parku, za koju uvijek vlada izniman interes posjetitelja.

Zato je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ojačala svoju flotu novim brodom, za 98 putnika, s dva člana posade. To moderno plovilo ima jednu otvorenu i jednu zatvorenu palubu, s udobnim sjedalima i klimatizacijskim sustavom. Opremljeno je rampom za osobe s invaliditetom, za koje su osigurana mjesta. Ima i dva toaleta, od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom.

„Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' organizira prijevoz brodom od Skradina do Skradinskoga buka, a izletničkim brodovima i od Skradinskoga buka do Visovca i Roškoga slapa. Do otoka Visovca voze brodovi koji kreću sa Stinica i Remetića, a s Roškoga slapa također kreću dva izletaPosjetitelji posebno uživaju u vožnji brodom, zato je naša obveza da im omogućimo potpuni doživljaj plovidbe rijekom sigurnim i modernim brodovima“, kazala je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

U pomorskoj tradiciji imena brodova važna su i značajna. Stoga je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ odlučila pozvati posjetitelje, pratitelje i prijatelje Parka da izaberu ime novog broda. Za jedan od prijedloga (Lozovac, Torak, Čikola ili Sv. Ivan Krstitelj) možete glasovati na Facebooku i Instagramu Parka putem sljedeće poveznice. Sva četiri imena vezana su upravo za početak te izletničke rute. Do pristaništa koje vodi prema srednjem toku Krke dolazi se preko Lozovca, vrata u Nacionalni park „Krka“.

Naime, kada se izdigla moćna sedrena barijera Skradinskog buka, Krka se ujezerila do Visovca, a ušće se Čikole potopilo. Tako je nastao pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj. Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera, razdvaja Krku od ušća Čikole. Tako čovjek vidi točno mjesto na kojem se već tisućljećima ponavlja trenutak u kojemu Čikola, nakon putovanja kroz tijesni kanjon, široko širi ruke hrleći Krki u zagrljaj. Upravo oko Kaličkoga busena plove izletnički brodovi koji posjetitelje ujezerenim tokom rijeke prevoze do otoka Visovca. U središtu bajkovitog sutoka dviju rijeka smjestio se Torak, vrelo u obliku jezera. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Cijelo to područje nalazi se pod zaštitom župe Konjevrate, nad kojom pak bdije sv. Ivan Krstitelj.

Iz kategorije: Vijesti