Datum objave: 27. Siječanj 2021

KREATIVNOST BEZ KRAJA / Pogledajte kako od naoko običnih stvari kao što su odbačeni plišanci i salvete u DV Osmijeh izrađuju ginjol lutke i kazalište sijena

Diana Ferić
Diana Ferić

Ne recikliraju se samo otpad i smeće nego i plišanci, plišane dječje igračke, kojih se djeca brzo zasite. U Dječjem vrtiću Osmijeh u Šibeniku one dobivaju novi život postajući ručne, ginjol lutke u dječjim predstavama. To se događa zahvaljujući njihovom EU projektu "I ti imaš razloga za osmijeh" vrijednom 4,2 milijuna kuna u kojem je mjesto našla i scenska radionica za odgajatelje

"Vrijednost scenske lutke u vrtiću očituje se u tome što djetetu omogućava razvijanje estetskog, kognitivnog, socijalnog i emocionalnog osjećaja. Lutke se više ne koriste samo za pripremu lutkarskih predstava. Osnovni primjeri lutkarskih igara su lutkarske improvizacije koje mogu biti spontane ili planirane. Kako bi lutkarska igra u vrtiću imala kvalitetu odgojitelj mora biti vođen svojom kreativnošću. Lutkarske improvizacije odišu spontanošću, izvode se bez velike pripreme, a tekst ili radnja animacija i zvuk se osmišljavaju tijekom lutkarske igre", kaže Franka Ercegović, ravnateljica tog vrtića objašnjavajući zašto im je u tom smislu bitna edukacija odgajatelja.

Radionicu koja se sastojala od deset modula vodila je Ivka Babići iz Zagreba. Ona je bila više od 30 godina odgajateljica u dječjem vrtiću, a onda je, nakon odlaska u prijevremenu mirovinu , osnovala dječje kazalište "Svijet lutaka" koristeći svoj rad s djecom i obogaćujući lutkarski program u vrtićima. i započela s edukacijama. Odgajatelje uči kako od naoko nemogućeg napraviti moguće - kako za scenske programe iskoristiti odbačene plišane igračke, salvete u kazalištu sijena ili pak kako izraditi lutke od filcane vune.

"Naše kazalište je poznato po po ginjol lutkama i kazalištu sijena koje izrađujemo na naš originalan način. 36 godina sam bila teta u vrtiću i nakon toga sam krenula u ovaj teatar. Sa mnom uglavnom rade diplomirani glumci, a imamo i jednu umjetnicu koja je završila lutkarstvo Londonu. U prva tri modula provodimo izradu malih paravan kazališta sjena i lutaka, kreiranje dramskih tekstova... sve što je potrebno za nastajanje jedne takve predstave. A na kraju našeg desetog modula nastalo je opet mnoštvo lutaka, paravana, predstava. Ponosna sam na sve kreacije, maštovitost i stvaranje kojima će obradovati mnoštvo djece ove radoznale i kreativne odgajateljice", kazala nam je.

Odgajateljice koje su pohađale ovu radionicu zaista su bile predane toj edukaciji - ujutro su radile u svojim vrtićkim objektima s djecom, a popodne su pohađale radionicu. Kažu da nisu požalile i da im se svaka minuta isplatila.

"Ovo što radimo je nastavak naših aktivnosti . Naučili smo puno toga što do sada nismo znali što do sada nismo primjenjivali. Ginjol lutku na ovako pravilan način nismo znali izraditi. Mi smo to do sada radili laički, a ovo je upotpunilo naše znanje i vještine", kazala nam je Lucijana Kronja.

Odgajateljica Marija Ajduković dijeli njezino mišljenje:

"Ovo mi nije prva edukacija. U vrtiću Osmijeh radim već 10 godina. Ali ovo mi je bila još jedna prilika za usavršavanje. Naučili smo kako na jednostavan način možemo dobiti ginjol lutke. Izgledaju tako dobro kao da ih mi nismo izradili nego da smo ih kupili. Dragocjena su mi bila i stručna usavršavanja u vezi s kazalištem sijena. Mi smo ga do sada improvizirali. Nismo znali za tehnike s kojima nas je upoznala gospođa Babić. Nije nam palo na pamet da tako korisno možemo upotrijebiti obične salvete- za livadu, za cvijeće, za životinje", objasnila nam je.

Znanje i vještine stečene na ovim radionicama odgajateljice u DV Osmijeh vrlo brzo će prenijeti djeci i roditeljima pa će, vjerojatno, i mnogo odbačenih plišanaca u njihovim domovima dobiti novi život.

Iz kategorije: Vijesti