Datum objave: 08. Siječanj 2021

MLADOST U DOBA KORONE / Projekt „Mladi-snaga zajednice“ pokrenuo lavinu kreativnih programa i projekata širom Hrvatske - od "Hobby lokatora" do "Pokreta sreće"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Projekt „Mladi - snaga zajednice“ Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj pokrenuo lavinu kreativnih programa i projekata širom Hrvatske. Riječ je o programu koji potiče mlade ljude da svojim poduzetničkim aktivnostima ponude rješenja za prepoznavanje i rješavanje izazova u lokalnoj zajednici te kroz izobrazbu i provedbu odobrenih projekata uče o društvenom poduzetništvu. Program osim toga otvara mogućnosti da neformalne skupine mladih, u skladu s prioritetima i potrebama u svome gradu ili općini, rade na konkretnim projektima kojima rješavaju probleme svoje zajednice. Tako su Đakovčani, pod imenom inicijative "Hobby lokator", stvorili aplikaciju koja stanovnicima grada Đakova omogućava pronalaženje svih
informacija na jednom mjestu (o događanjima, sportskim aktivnostima,  klubovima, udrugama…).
Riječani su odradili tri inicijative. U sklopu projekta „SEA-Save, Embrace, Achieve“ kupljena je kantica koja skuplja otpad u moru, a održana su i predavanja kako bi se građanima podigla svijest o štetnosti otpada u moru na cjelokupni okoliš. Inicijativa „Realiziraj se“ zaslužna je za održavanje radionica i predavanja za studente u cilju njihovog pripremanja za izlazak s fakulteta i lakšeg povezivanja s potencijalnim budućim poslodavcima. U sklopu treće inicijative „Mladi vas zovu“ održana je božićna utrka „Ho Ho Ho“ putem koje su članovi ove inicijative ukazali na važnost kretanja i fizičke aktivnosti. utrka je bila humanitarna, prihod je doniran udrugama koje skrbe za djecu s teškoćama u razvoju.
Dalmatinci su svoju regiju imali pet inicijativa. Postira na Braču organizirala je program „Mladi za mlade“ i „Približimo planine mladima“. Prva je imala zadatak obnoviti i urediti zapušteni školski prostor. Stvoren je kutak za djecu u kojem će provoditi veliki odmor te imati priliku užinu jesti na svježem zraku, dok je druga inicijativa kroz obnovu i proširenje planinarske kuće Gažul, osigurala dodatni prostor za edukativne radionice i druženja na otvorenom za mlade.
Zadrani su pokrenuli „Pokret sreće“ te tako kroz održavanje treninga, predavanja i mnogobrojnih radionica, starijima i nemoćnima omogućili fizičku aktivnost te izlazak iz postojećih okvira. „Otvoreno o sinkroniziranom plivanju“, inicijativa je Splićana koji su kroz održavanje ˝Tjedna sinkroniziranog plivanja˝, djeci omogućili upoznati se sa istim; održana su im predavanja o plivanju, te su ih time potaknuli na važnost fizičkih aktivnosti na zabavan način.
„Inicijativom za drugačije darivanje“ Splićani su pak u vrijeme Božića održali radionice na kojima su volonteri sami izrađivali rukotvorine koje su kasnije dijelili slučajnim prolaznicima grada Splita.
Jastrebarsko je pak svoj obol ovom hvalevrijednom projektu dalo kroz dvije inicijative. „Volonteri za djecu“ bila je akcija tijekom ljetnih mjeseci, i to zbog nedostatka kvalitetnih sadržaja za djecu u to vrijeme. Održane su brojne radionice (slikanje, čitanje, igranje na otvorenom…) koje su omogućile druženje djece školske dobi, ali i njihovo daljnje učenje. Druga inicijativa „ZOOM Jastrebarsko“ pokrenula je
portal kojim su stanovnicima grada Jastrebarskog omogućili pronalazak svih relevantnih informacija na jednom mjestu.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3