Datum objave: 18. Prosinac 2020

STOŽER OBJAVIO POOŠTRENE MREŽE / Ne uvode se propusnice nego se ograničava kretanje među županijama, okupljati se mogu samo članovi dva domaćinstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio će nove, još strože mjere za predstojeće blagdane

Među novim restriktivnim mjerama je zabrana kretanja među županijama, ali i zabrana okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva.

Zabrana napuštanja županije u kojoj je prebivalište kreće od 23. prosinca, dok se postojeće mjere, zajedno s novim odredbama zabrane okupljanja za više od dva kućanstva i novim odredbama za crkve, stupaju na snagu s 21. prosinca kada istječu aktualne mjere. 

Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. 'Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje', nabrojio je Božinović.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu, a propusnicu izdaju županijski stožeri. Zabrana traje do 8. siječnja.

Z'Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve', istaknuo je Božinović.

Dodao je da je ovo vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. 'Oko 8. siječnja ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana', izjavio je Božinović.

Prema njegovim riječima oni koji su uplatili boravak u hotelu ili u nekom privatnom smještaju za vrijeme blagdana moći će dobiti propusnicu. Zabrana napuštanja županija stupa na snagu u srijedu 23. prosinca.

Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

'Moći ćemo odahnuti u sljedeći šest mjeseci ako budemo odgovorni. Zato smo donijeli nekoliko odluka kojima ćemo nastojati epidemiološki pokriti razdoblje od 21. 12. do 10. 1. 2021. Nastojimo i ovako poslati poruku koliko je važno u ovom rizičnom razdoblju primiriti stanovništvo, obeshrabriti druženja', izjavio je Davor Božinović.

'Naredna dva tjedna 23.12. - 8.1. omogućit će se korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. S time su upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu', rekao je Božinović.

Iz kategorije: Vijesti