Datum objave: 06. Prosinac 2020

VUKOVI SA SVILAJE / Obilježena 29. obljetnica osnutka legendarne samorodne domobranske postrojbe "Vukovi sa Svilaje".

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom pred spomenikom sedmorici poginulih bojovnika "Vukova sa Svilaje", Joki Buzovu, Mario Fabrisu, Iliji Vukušiću, Slavku Buzovu, Marku Stankoviću, Rajku Delašu i Stipanu Ivčeviću, obilježena je 29 obljetnica te legendarne samorodne domobranske postrojbe iz Mirlović Polja Zbog poštivanja epidemioloških mjera obljetnica je protekla bez tradicionalnog okupljanja, a obilježili su je čelnici mirlovićke udruge branitelja i članovima obitelji poginulih branitelja Molitvu za poginule predvodio je župnik fra Ivan Lukač.

Domobranska satnija "Vukovi sa Svilaje" jedinstvena je postrojba u Domovinskom ratu. Stvorili su je sami mještani sela Mirlović Polja na planini Svilaji koje je, nakon što je srpski agresor okupirale drniško područje, ostalo izolirano, ali se uspjelo obraniti. Žitelji sela Mirlović Polja i zaseoka Drvenjak na planini Svilaji sami organizirali, naoružali i uspješno branili i obranili svoje selo od napada premoćnog neprijatelja koji je na njih nasrtao nakon što je zauzeo Drniš i Petrovo polje. Ta samonikla domobranska postrojba dala si je ime „Vukovi sa Svilaje“. Tadašnja Samostalna mirlovićka četa kako se postrojba službeno zvala pripadala je 142. drniškoj brigadi.

Selo su rame uz rame s žiteljima branili Albanac Azem Gashi, Talijan Mario Fabris i djevojčica Ana Kljaković (iz Solina). Obranu sela pokrenuo je Ivan Buzov Laća. On se sam u rujnu 1991. godine nakon pada Drniša kada su postrojbe JNA, pobunjenih Srba i srbijanskih četnika krenule prema Šibeniku, te prema Mirlović Polju kojeg su napustili svi žitelji osim njega, suprotstavio neprijatelju pucajući trofejnom puškom iz Drugog svjetskog rata za koju je imao svega desetak komada streljiva. Neprijatelj je ustuknuo. JNA je na njega pucala topovima i prijetila tenkovima. Ivan Buzov Laća je sam branio selo gotovo mjesec dana kada su mu se pridružili svi njegovi suseljani pa su zajedno potisnuli neprijatelja sve do ruba Petrova polja i ušli u legendu kao najhrabriji hrvatski branitelji.  

Iz kategorije: Vijesti