Datum objave: 01. Prosinac 2020

TASTE ŠIBENIK - KNIN COUNTY / Pogledajte koja su šibenska vina odabrana za uživanje na Facebooku, moguće je i to

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Takozvanom slijepom degustacijom prošlog petka su odabrana 24 vina iz Šibensko-kninske županije koja će vinskim profesionalcima i drugim ljubiteljima vina tijekom ovog prosinca biti virtualno predstavljena putem Zoom aplikacije i uživo na Facebooku.

„Ove su godine diljem Lijepe naše, nažalost, otkazani vinski festivali, degustacije, prezentacije i druga vinska događanja na koja smo navikli i kojima smo se veselili krajem svake godine. Ipak, smatramo kako se i u ovoj situaciji, u skladu s trenutnim mogućnostima, promocija vina lokalnih proizvođača treba nastaviti kako bi vinari održali kontinuitet prisutnosti na tržištu i promovirali lokalne vinske sorte. Zato smo odlučili iskoristiti mogućnosti koje nam pruža internet i tamo 'preseliti' neka događanja “, ističe župan Goran Pauk.

Tako su, u sklopu projekta Taste Šibenik-Knin County, organizirana virtualna kušanja vina i promocija lokalnih vinskih sorti: debita, maraštine i babića.

Iskusni i priznati sommleieri: Siniša Lasan, Ksenija Matić, Miho Vidak, Denis Jazvin, Ivo Ivaniš i Božidar Jukić sistemom slijepe degustacije kušali su i ocijenili tridesetak vina te odabrali 24 koja će biti predstavljena na četiri Zoom i četiri Facebook degustacije kroz prosinac.

Na prvoj degustaciji kušat će se debit, na drugoj maraština, a vina sorte babić, koja su bila najbrojnija, bit će predstavljena na trećoj i četvrtoj degustaciji: babić crni te prezentacija babića u više stilova.

Ove virtualne degustacije namijenjene su prvenstveno vinskim profesionalcima i vinarima, ali su otvorene i za ostale vinske zaljubljenike koji putem Facebook stranice ili Instagram profila projekta Taste Šibenik-Knin County mogu zatražiti link za sudjelovanje.

„Kako bi vam praćenje virtualnih vinskih degustacija bio potpuni doživljaj, poželjno bi bilo nabaviti si neka od vina s popisa. Na taj način u ovim teškim vremenima možete podržati lokalne proizvođače vina te kušajući ih u svom domu učiti o vinima od profesionalaca.“, poručio je zaljubljenicima u vina župan Goran Pauk.

U Zoom degustaciji sudjelovat će poznati vinski novinari, kritičari, suci i sommelieri iz Zagreba, Dubrovnika, Opatije i Osijeka: Saša Špiranec, Željko Garmaz, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, Mario Meštrović, Ivan Jug, Darko Lugarić, Marko Škarica, Marko Šram, Ana Bitanga, Miho Vidak, Denis Jazvin i moderator Siniša Lasan.

FB degustacije vodit će sommelier Siniša Lasan, a moći ćete ih pratiti na FB stranici TasteSibenikKninCounty.

Informacije o terminima degustacija, linkovima za Zoom aplikaciju i sve druge informacije o kušanjima potražite na Instagram profilu i Facebook stranici projekta Taste Šibenik- Knin County.

 

Popis vina po degustacijama:

  1. Degustacija debit :

Debit 2019- Birin vinarija

Debit 2018 –Džapo vinarija

Debit 2019 - Ante Sladić vino

Debit Oya Noya 2017 – Ante Sladić vino

Debit 2019 – Vina Sladić Marko

Debit 2019 – Testament

  1. Degustacija maraština:

Deorum Maraština NV – Vina Sladić Marko

Maraština 2019 – Baraka vinarija

Maraština 2019 – Rak vinarija

Maraština 2019 –Ante Sladić vino

Maraština 2019 – Birin vinarija

Maraština 2019 – Vina Sladić Marko

Maraština 2016 – Vino Livaić

  1. Degustacija babić crni:

Babić 2016 – Vin Livaić

Babić 2016 – Slamić vinarija

Babić 2017 – Testament

Babić 2018 – Baraka vinarija

Babić 2018 – Vinoplod vinarija

Babić 2018 – Rak vinarija

  1. Degutacija babić - razni stilovi:

Opolo pjenušac NV – Testament

Burnum pjenušac 2019 – Vinarija Burnum

Prošek 2018 – Testament

Babić 2019 – Galjin dvor

Opolo 2019 – Galjin dvor

Iz kategorije: Vijesti