Datum objave: 17. Studeni 2020

POTPORA ESI FONDA / Završava projekt "Kulturni centar Grada Skradina" koji i dalje nastavlja živjeti kroz različite aktivnosti udruga kulture i civilnog društva

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt "Kulturni centar Grada Skradina" koji je započeo 1. prosinca 2018. godine i traje 24 mjeseca bliži se kraju, nakon što su organizirane razne aktivnosti koje su obogatile kulturni život Skradina i okolice uz sudjelovanje  građana.

Sufinanciran je iz  ESI fonda u vrijednosti preko 2 milijuna kuna, a nositelj je Grad Skradin. Sudjelovala su i četiri partnera: KU Virko Šibenik, Gradska glazba Skradin, Udruga Rupska zvona i Gradska knjižnica Ivan Pridojević Skradin.

"Iza nas je razdoblje bogato  kulturnim događanjima na području Grada, ali i okolice. Tijekom gotovo dvije godine proveli smo niz aktivnosti kojima smo uspjeli potaknuti naše sugrađane da nam se priključe i u njima aktivno sudjeluju. Ukupno su provedene 432 radionice partnera u koje su bile uključene sve dobne skupine i kojima su obuhvaćeni različiti interesi od filmske večeri, tematske tribine, slikarske izložbe, druženja s književnicima do kvizova i pričaonice za djecu te dramske, plesne, likovne i lutkarske radionice", kažu organizatori.

Organizirana su i predavanja koja su građanima približila model na kojem počiva kulturno djelovanje u Gradu Skradinu, a to je civilno - javno partnerstvo. Kroz Projekt je sufinancirana adaptacija i opremanje prostora bivše kino dvorane u vlasništvu Grada te je on sada pod nazivom Kulturni centar Grada Skradina stavljen u funkciju i na raspolaganju je lokalnim udrugama i ustanovama u kulturi koje žele obogatiti kulturni život. Do sada je u njemu proveden znatan broj aktivnosti i to ne samo onih vezanih za Projekt već su održana i predavanja u organizaciji Matice Hrvatske, Znanstveni kolokvij s područja medicine, redovite probe zbora lokalnih klapa te rekreativne aktivnosti.

Bitno je naglasiti da su udruge kroz sudjelovanje u ovom projektu usvojile principe po kojima funkcionira povlačenje sredstava iz EU fondova. To će značajno pridonijeti njihovom budućem djelovanju i eventualnom apliciranju za EU sredstva i tako povećati njihove kapacitete. Značajna je i međusobna suradnja udruga koja je započela na ovom Projektu i rezultirala pripremom novog projekta kroz koji će se nastaviti.

"Od početka provedbe promoviramo djelovanje Kulturnog centra Skradin putem letaka, plakata i kataloga te Facebook i web stranice pa smo do sad već postali prepoznatljivi u našoj zajednici u kojoj se osjeća pozitivno i poticajno društveno ozračje i u kojem se neprestano rađaju nove ideje i nove suradnje. Veselimo se što smo pridonijeli razvoju naše lokalne zajednice kroz obogaćivanje kulturnog života. Zahvaljujemo našim sugrađanima na podršci koju su nam pružali cijelo vrijeme te se nadamo daljnjoj suradnji kroz nove projekte", zadovoljno ističu u Gradu Skradinu, kao nositelji Projekta.

Završna konferencija ovog projekta održat će se 20. prosinca ove godine u 11 sati u prostoru Kulturnog centra u skladu s preporučenim mjerama za zaštitu od COVID-a. Na njoj će biti rezimirane sve aktivnosti, a bit će prikazan i kratki video uradak.

Iz kategorije: Vijesti