Datum objave: 13. Studeni 2020

ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE / Pooštrene mjere bile su nužne, zbog neodgovornih pojedinaca naglo se povećava broj novooboljelih i COVID - 19

Diana Ferić
Diana Ferić

Do sada najveći broj oboljelih od COVID 19 infekcije u 24 sata utvrđen je u Šibensko - kninskoj županiji - 77. Nema nikakvih žarišta već je taj skok posljedica neodgovornog ponašanja prije oboljelih koji nisu prijavili svoje kontakte pa se virus nekontrolirano proširio.

"Apeliramo da zaražene osobe budu iskrene o tome koga su sve izložili virusu i tko bi trebao u samoizolaciju ", poručila je.

"Situacija je danas teža i lošija nego svih ovih dana, jer imamo 77 novooboljelih. Imamo i 336 aktivnih slučajeva i 800 ljudi u samoizolaciji. Te velike brojke opravdavaju nove mjere koje smo donijeli i očekujemo da će postići željeli efekt tijekom trajanja", naglasio je Nikola Blažević, načelnik Stožera.

Upravo su te poostrožene mjere među koje spada i zabrana javnog okupljanja iznad 30 sudionika te rad kafića i restorana samo do 22 sata bile tema današnje konferencije za novinare. Joso Smolić, predsjednik Županijske obrtničke komore podržao je te mjere apelirajući da i ugostitelji i gosti budu odgovorni i poštuju ih. Naglasio je kako trebamo napraviti sve da bismo sljedeći uskrs kada bi trebala početi turistička predsezona dočekali spremni. Ugostitelji u Šibensko - kninskoj županiji su ove godine zbog koronakrize jalo loše prošli. Analize su pokazale da su im fiskalni prihodi smanjeni za 54 posto.

U domovima za starije i nemoćne osobe imamo 23 pozitivna korisnika od kojih je šest hospitalizirano te deset pozitivnih radnika i četvero radnika u samoizolaciji. U Cvjetnom domu u Šibeniku još je 12 aktivnih slučajeva od kojih se osam liječi u Domu, četvero korisnika je hospitalizirano. Imamo i slučaj doma koji se nalazi u predgrađu Šibenika, u kojemu je 11 pozitivnih korisnika. Devet ih je i dalje u Domu, dvoje je hospitalizirano, a testiranje je kod njih i dalje u tijeku. Domovi u Oklaju i Kninu imaju po jednog ili nema pozitivnih osoba i tu je situacija stabilna. 

"Imamo i 423 učenika u samoizolaciji od ukupno 6834 učenika srednjih i osnovnih škola. Po modelu C prati nastavu 13 razrednih odjeljenja. U Osnovnoj školi Pirovac se nastava održava po modelu C i u područnoj školi 'Mirlović Zagora' do 16. studenog. U ovom trenutku je sedam djelatnika i šest djelatnika nenastavnog osoblja pozitivno na koronavirus, a 17 ih je u samoizolaciji te ukupno je pet posto učenika u samoizolaciji", kazao je Blažević te dodao da prema informacijama koje stižu iz šibenske policije što se kršenja mjera tiče, od 1. listopada do danas je utvrđeno tek jedno kršenje liječenja u kući i jedno prekoračenje vremena ugostiteljskog objekta.

 "Mi podržavamo ove mjere, a drago nam je i što imamo potporu države za očuvanje radnih mjesta. Isto tako očekujemo i potporu za to da bismo početak predsezone dočekali likvidni i da dobijemo jeftine kredite", istaknuo je Smolić dodavši da su u pregovorima s jedinicama lokalne samouprave da donoseu mjere koje će olakšati poslovanje obrtnicima. Naglasio je i kako ima i dosta obrtnika čija je djelatnost vezana za turizam koji ove godine nisu ostavarili ni kunu prihoda poput turističkih vodiča i privremenih autobusera.

Županijska obrtnička komora predlaže da do prvog lipnja iduće godine sve javne površine budu besplatne. Svi obrtnici i poduzetnici koji su u najmu, a vlasnik je Grad Šibenik, neka budu oslobođeni minimalno 50 posto tog najma do 1. lipnja 2021. Porez na potrošnju od 1. siječnja do 1. lipnja neka bude nula. S Gradskim parkingom pregovaramo da prva dva sata parkinga budu besplatna za sve koji dođu u staru jezgru te čekamo da Gradsko vijeće donese odluku.

Na konferenciji za novinare bili su i predstavnici zdravstvenih ustanova, vatrogasne jedinice i Centra za spašavanje te nadležnog županijskog ureda.

Iz kategorije: Vijesti