Datum objave: 10. Studeni 2020

CJEPIVO ZA PREVENCIJU COVID -a 19 / Iza eksperimentalnog cjepiva koje je više od 90 posto učinkovito u prevenciji Covid-19 stoji uspješni bračni par znanstvenika iz Njemačke

Diana Ferić
Diana Ferić

Pozitivni podaci o cjepivu koje razvija BioNTech i Pfizer su uspjeh njemačkog bračnog para turskih korijena koji stoji iza njemačke biotehnološke tvrtke, a koji su svoj život posvetili istraživanju imunološkog sustava u borbi protiv karcinoma.

Iz Pfizera su jučer objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo više od 90 posto učinkovito u prevenciji Covid-19, na temelju početnih podataka velike studije, piše Index.hr.

MEĐU 100 NAJBOGATIJIH NIJEMACA

Sin turskog migranta koji je radio u tvornici Ford u Koelnu, izvršni direktor BioNTecha, Ugur Sahin sada je među 100 najbogatijih Nijemaca zajedno sa suprugom i kolegicom, članicom uprave Oezlemom Tuereci, piše Die Welt am Sonntag.

Tržišna vrijednost BioNTecha dosegla je 21 milijardu dolara, a tvrtka će igrati glavnu ulogu u masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa, piše Yahoo! Finance.

“Unatoč svemu što postiže, Sahin se nije nikada promijenio, i dalje je skroman i simpatičan”, kažu iz uprave tvrtke. “Na poslovne sastanke dolazi odjeven u traperice i sa sobom nosi biciklističku kacigu i ruksak.”

MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA SU IM ZAJEDNIČKA STRAST

Sahin je naporno slijedio dječački san o studiranju medicine. Kao liječnik radio je u bolnicama u Koelnu i gradu Homburgu na jugozapadu gdje je upoznao suprugu, Oezlemu Tuereci. Medicinska istraživanja i onkologija postala su im zajednička strast. Tuereci je kći turskog liječnika koji je emigrirao u Njemačku. I na dan svog vjenčanja našli su vremena da budu u laboratoriju.

Zajedno su usavršavali imunološki sustav kao potencijalnog saveznika u borbi protiv karcinoma i pokušali riješiti jedinstveni genetski sustav svakog tumora.

Poduzetnički život započeli su 2001. godine kada su osnovali Ganymed Pharmaceuticals za razvoj antitijela koji se bore protiv karcinoma, ali Sahin, tadašnji profesor na sveučilištu u Mainzu, nije odustao od akademskog istraživanja i podučavanja.

ODMAH SU UKLJUČILI 500 RADNIKA DA SE BACI NA CJEPIVO

Firmu su prodali Japancima 2016. godine za 1,4 milijarde dolara. Tim iza Ganymeda već je radio na izgradnji tvrtke BioNTech, osnovane 2008. godine kako bi se bavili širim spektrom alata za imunoterapiju karcinoma. Priča o BioNTechu se okrenula kada je Sahin u siječnju naišao na znanstveni rad o izbijanju koronavirusa u Wuhanu i zapanjio se koliko je maleni korak od lijekova protiv raka do virusnih cjepiva.

BioNTech je odmah uključio 500 zaposlenika da “brzinom svjetlosti” rade na nekoliko mogućih spojeva, pridobivši već u ožujku Pfizer i kineskog proizvođača lijekova Fosun. Sahin je u ponedjeljak kazao za Reuters da su postigli izvanrednu stopu uspjeha ali je dodao da početkom godine nije ni slutio koliko će težak biti zadatak.

FOPTO: YouTube

Iz kategorije: Vijesti