Datum objave: 30. Listopad 2020

UNAPRIJEĐENJE ZAŠTITE ZATVORENIH DJELOVA MORA / U kanalu svetog Ante postavljen mareograf, znate li što je to i čemu služi?

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređaj mareograf koji bilježi morske mijene i druga dugoperiodička kolebanja morske razine postavljen je u kanalu svetog Ante, u sklopu projekta PEPSEA, punog naziva Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution (Povećanje stupnja zaštite zatvorenih dijelova mora od onečišćenja) koji Šibensko-kninska županija provodi putem INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Aktivnosti iz tog projekta predstavljena su danas na prostoru ispred budućeg posjetiteljskog centra u uvali Minerska.

Cilj projekta PEPSEA je razviti odgovarajući sustav koji će povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja, a ukupna vrijednost projekta je 2,9 milijuna eura.

„Provedbom projekta obnove tvrđave Sv. Nikole još je jednom potvrđeno koliko je vrijedan prostor kanala Sv. Ante te smo ga ovim projektom odlučili dodatno zaštititi kako bismo ga sačuvali za buduće generacije. Namjera nam je učiniti sve da pokušamo spriječiti incidente ali i osigurati odgovarajuću pravovremenu reakciju ako to bude potrebno. Očuvan okoliš je preduvjet za ostvarivanje kontinuiranog i održivog turističkog razvoja te razvoj gospodarstva u cjelini“, kazao je župan Goran Pauk.

Na pilot lokaciji provest će se detaljna ispitivanja za što su angažirani vanjski stručnjaci koji će izraditi i 3D modele te detaljan plan za intervencije u slučaju iznenadnog onečišćenja. Plan će uključivati mjere za prevenciju, intervenciju i mjere za oporavak ako do onečišćenja ipak dođe.

„Šibensko-kninska županija raspolaže eko-brodom za potrebe intervencija u slučaju iznenadnog onečišćenja mora ali je zbog snažnog razvoja turizma, posebno nautičkog u ljetnim mjesecima, ocijenjeno kako je potrebno uložiti dodatne resurse u zaštitu prostora kanala Sv. Ante koji je najviše opterećen, “ istaknula je pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr.sc. Sanja Slavica Matešić.

Voditelj tima koji provodi istraživanje dr.sc. Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković prezentirao je postavljanje mareografa, uređaja koji bilježi morske mijene i druga dugoperiodička kolebanja morske razine u kanalu Sv. Ante te naglasio važnost lokacije kao jedne od najprometnijih točaka u pomorskom prometu tijekom ljeta.

Predstavljeni uređaj će u realnom vremenu omogućiti pregled pokazatelja plime i oseke, visine valova, temperature mora i drugih indikatora. Podatci će biti dostupni javnosti na mrežnim stranicama Šibensko-kninske županije u narednih nekoliko dana.

U okviru projekta PEPSEA će se izraditi i geoinformacijski sustav te će se nabaviti potrebna dodatna oprema koja će biti na raspolaganju Županijskom operativnom centru Šibensko-kninske županije. Bit će provedena i radionica za dodatno usavršavanje osoblja koje će rukovati opremom te sudjelovati u intervencijama. Također, provest će se i edukacija lokalne zajednice kojom će se podići razina svijesti o onečišćenju mora.

Za početak je potrebno provesti detaljna ispitivanja za što su angažirani vanjski stručnjaci iz „Instituta Ruđer Bošković“ iz Zagreba, „Tehnologija, inovacije, poduzetništvo“ iz Zadra, „Prehnit“ iz Zagreba.

Uz Šibensko-kninsku županiju, u provedbi projekta od hrvatskih partnera sudjeluju Splitsko-dalmatinska županija, centar ATRAC iz Rijeke te Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA.

Za realizaciju aktivnosti u Šibensko-kninskoj županiji je osigurano preko 500 tisuća eura od kojih se 85% odnosi na bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Iz kategorije: Vijesti