Datum objave: 04. Listopad 2020

DANI MAKEDONSKE KULTURE ( II DIO) : Još jedan dokaz hrvatsko - makedonskog prijateljstva koje ide i kroz želudac za što su se potrudile šibenske Makedonke

Diana Ferić
Diana Ferić
Spoj  književnosti, umjetnosti i gastronomije bili u prvi Dani makedonske kulture koji su ovog vikenda održani u Šibeniku, u organizaciji Hrvatsko - makedonske tangente,a njezine članice, rođene Makedonke koje žive u Šibeniku.  pokazale su se i kao odlične kuharice. 
Nazočni su bili i veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj  Nazif Djaferi, saborska zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, koja uz ostale, u Saboru zastupa i makedonsku manjinu u Hrvatskoj te šibenski gradonačelnik Željko Burić.
U "Dane makedonske  kulture" preimenovani su tradicionalni susreti makedonskih i hrvatskih pisaca, pjesnika, publicista i novinara koji su se u svibnju održavali na Zlarinu. Ove godine se od njih odustalo jer pisci iz  Sjeverne Makedonije zbog Covida-19 nisu mogli doći u Šibenik. 
Zahvaljujući tim Danima šibenski pjesnici su se u subotu popodne družili spoznatih publicistima i piscima Antom Tomićem i Renatom Baretićem, čitajući jedni drugima poeziju. Sudjelovali su. Mirjana Majić , Dinko Škevin Branka Rupić, Marija Ivoš, Melika Popović, Slobodan Repak, Mladen Truta,  Duška Krnić, Edita Vlahov i Olivera Vapska,a za glazbeni dio bili su zaduženi  Igor Lokas i Krešimir Španja Nije izostalo ni uživanje  u makedonskim specijalitetima. 
 
 
Makedonske specijalitete po autentičnim receptima pripremale su članice Hrvatsko-makedonske tangente: Elizabeta Ercegovac, Tatjana Panovska, Olivera Vapska , Tatjana Jovanovska Kalpić i Milena Georgievska, Makedonske koje žive u Šibeniku. 
"Događaj je bio u duhu tradicionalnog prijateljstva između hrvatskog i makedonskog naroda"; kažu organizatori iz Hrvatsko - makedonske tangente.
Iz kategorije: Vijesti