Sidebar Menu

Datum objave: 02. Listopad 2020

ŽUPAN U OBILASKU POLJOPRIVREDNIKA / Županija se može dičiti uspješnim, uglavnom mladim poljoprivrednicima, koji proizvode vino, maslinovo ulje, sir...

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninski župan Goran Pauk  sa suradnicama nastavio je danas posjet uspješnih poljoprivrednicima koji dobivaju subvencije iz županijskog proračuna iz  Programa razvoja poljoprivrede uručio ugovore o subvencioniranju.

Najprije je obišao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mlade poljoprivrednice Vlatke Fržop koja se u Vodicama bavi maslinarstvom. Kako je vlasnica OPG-a u visokom stupnju trudnoće, izaslanstvo Županije primila je njezina majka, gđa. Marijanka Fržop. Svi članovi obitelji koji sudjeluju u radu OPG-a konstantno se educiraju, a gospođa Marijanka Fržop je licencirani ocjenjivač maslinovog ulja. Uz osnovnu djelatnost, maslinarstvo, obitelj Fržop se bavi i uzgojem mediteranskog bilja, a njihova ekološki proizvedena ulja postižu zavidne rezultate na svim natjecanjima. 2018. godine na svom su gospodarstvu otvorili i kušaonicu ulja, tek drugu u našoj županiji, a ove godine ulažu u proširenje i povećanje poljoprivrednog kapaciteta OPG-a za 0,6 ha novog maslinika. Županija im pripremu ovog projekta, analizu tla i mehanizaciju sufinancira iznosom od 19.000,00 kn.

Mladi agronom Nikola Birin iz Vodica vlasnik je obrta za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina. Ove godine u sklopu vinarije uredio je i kušaonicu pa svojim gostima, pored obilaska vinarije, nudi i degustaciju vina, a u poslu mu pomaže cijela šira obitelj. Njegovo ulaganje u opremu i marketinške aktivnosti Županija sufinancira s ukupno 28.900,00 kuna, na čemu je mladi vinar zahvalio županu.

„Šibensko-kninska županija prepoznala je naš rad i kontinuirano ga potiče, što nam uvelike olakšava posao. Koristim ovu priliku zahvaliti na tome, jer puno je lakše raditi kad imate osjećaj da netko stoji iza vas i da vas potiče.“, kazao je Nikola Birin.

Župan je posjetio i Centar maslinovog ulja sv. Ivan u Vodicama, u vlasništvu Ante Duvnjaka koji njeguje preko 1.000 maslina i stvara vlastiti brend ulja, a njegova visoka kvaliteta nagrađivana je brojnim medaljama na domaćim i inozemnim sajmovima.

Obitelj Sladić poznata je vinogradarska i vinarska obitelj s područja Skradina koja se već 15 godina intenzivno i vrlo uspješno bavi proizvodnjom vina i maslinovog ulja. Mladi inženjer agronomije Ante Sladić krajem 2015. godine od oca je preuzeo OPG, a već u proljeće 2016. podigao novi vinograd s 1000 panja autohtone sorte Lasina. Obitelj Sladić na svom je gospodarstvu izgradila i kušaonicu, a puno truda i velika sredstva ulažu u podrumarstvo, vizualni identitet i marketinške aktivnosti. Hrvatsko dizajnersko društvo dodijelilo im je nagradu za dizajn etikete. Njihova vina osvajaju svjetske nagrade, među ostalima i Decanter World Wine Awards 2020, najprestižnije svjetsko priznanje na području vinarstva. Za svoju Plavinu Ante je osvojio broncu, najdražu mu od svih nagrada. S 30.000,00 kuna Županija je sufinancirala ulaganje u podrumarsku opremu te marketinške aktivnosti i promociju proizvoda OPG-a Ante Sladić.

Mladim poljoprivrednicima, korisnicima županijskog Programa razvoja poljoprivrede, župan Goran Pauk čestitao je na njihovim uspjesima i sjajnim rezultatima, poručivši kako će Šibensko-kninska županija nastaviti podržavati njihov rad i ubuduće.

Na objavljeni Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu subvencija za poticanje razvitka poljoprivrede pristiglo je 128 zahtjeva te su svi obrađeni. Povjerenstvo je prihvatilo 115 zahtjeva za koje je Županija odobrila iznos od 1.185.000,00 kn.

Za subvencioniranje poljoprivrede u Proračunu Šibensko-kninske županije osigurano je ukupno 1.865.000,00. Ostalo je neutrošenih 680.000,00 kuna, a upravo je objavljen novi javni poziv.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.