Datum objave: 25. Rujan 2020

DAN GRADA ŠIBENIKA / Uručene nagrade ovogodišnjih laureatima, a gradonačelnik održao govor koji je završio poput M. L. Kinga riječima "Sanjam..."

Diana Ferić
Diana Ferić
"Sanjam kako šetate šibenskom rivom, pa se onda vozite liftom po dvojnim bedemima do tvrđave svetog Mihovila, a nakon toga žičarom do tvrđave svetog Ivana,a onda se spuštate drugom žičarom na Šubićevac na utakmicu u kojoj HNK Šibenik igra za prvo mjesto u prvoj ligi", poručio je danas u svom govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika šibenski gradonačelnik  Željko Burić govoreći i onomu što Šibenik čeka u doglednoj budućnosti.  Kada je riječ o dosadašnjim dostignućima  riječima je prošetao od brodaričkog do šibenskog mosta nabrajajući sve investicije od Aglomeracije, Studentskog doma na  Palacinu i Trokuta, ulaganja Impol TLM -a  do Batižela za koje je napravljen strategijski plan i onda preko Jadriji za koju  se radi projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda,   natrag do Brodarice na kojoj će se graditi lungomare, srušiti postojeći mulići i izgraditi lokalne komunalne lučice,a sve drugo pretvoriti u plaže. Spomenuo je ponovno otvaranje novih sveučilišnih studija u prostoru bivše vojarne Ante Jolić kao i to da će biti ostvaren  njegov glavni cilj da Šibenik bude grad razvijenog gospodarstvam turizma i sveučilišnih studija.    
 
 
„S ovog mjesta želim se zahvaliti svim Šibenčankama i Šibenčanima na odgovornosti i disciplini  koju su prethodnih mjeseci pokazali čuvajući vlastito zdravlje, kao i zdravlje i dobrobit svojih sugrađana. Položili smo zajedno ispit solidarnosti i ljudskosti s najvećom ocjenom i još jedanput, kao što smo činili bezbroj puta kroz svoju burnu povijest, pa i u rujanskom ratnom podvigu čiju 29. obljetnicu obilježavamo ovih dana, pokazali da smo najbolji i najjači kad je najteže. To me čini iznimno ponosnim. Pred nama je novi izazov i novo iskušenje. Proračunska sredstva su skromnija, a naša je zadaća sprovesti u djelo sve investicije i razvojne projekte. Projekt Aglomeracija se nastavlja,  raspetljali smo gordijski čvor oko 28 hektara atraktivnog zemljišta bivšeg TEF-a i Razvojni projekt Batižele na kojem temeljimo budućnost grada ulazi u fazu ispitivanja interesa potencijalnih ulagača. Čvor Rokići, Studentski dom Palacin, projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, izgradnja infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Podi, osnivanje vlastite prijevozničke tvrtke, otvaranje Kuće umjetnosti Arsen, Hrvatskog centra koralja Zlarin…to je samo dio projekata koji ne staju, niti smiju stati jer je to jedini način realizacije onoga za što su nas građani ovlastili na izborima. Povjerili su nam odgovoran posao da u svakom kutku grada izjednačimo komunalni i društveni standard zahtjevima suvremenog života. Na nama je da Šibenik učinimo sredinom ugodnom za  život, vodeći se pritom samo jednom niti vodiljom – da u svemu što radimo uvijek na prvom mjestu ističemo interese Grada i građana“, poručio je gradonačelnik Željko Burić te čestitao svim ovogodišnjim laureatima, dobitnicima nagrada i priznanja.
 
Na početku svečane sjednice, pozdravnim riječima obratio se predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Dragan Zlatović koji je podsjetio na izazovnost vremena u kojem se nalazimo te se zahvalio svima koji su doprinijeli boljitku života u našem gradu.
 
"Rujan je uvijek za Šibenik bio usudan mjesec. Za njega nas veže sveti Mihovil, ali i dani ponosa i slave u vrijeme četničke agresije. U zadnjih 12 mjeseci ovo je Gradsko vijeće stvaralo odluke koje su se ticale komunalnog gospodarstva, Aglomeracije, Poljane, regulacije prometnih čvorišta, sportske odluke, kulturne kao što je dovršenje Kuće umjetnosti Arsen, obnove svetog Ivana, a djelovali smo i na sigurnosnom planu, obrazovnom i poduzetničkom. Tu je i projekt Trokut, kao i Batižele koje nas tek čekaju. Ove smo se godine morali prilagoditi novim okolnostima, pa smo i Vijeće održali na daljinu – poručio je na početku svečane sjednice Zlatović i, citirajući Arsenove stihove iz pjesme "Ko ovo more platit" i pozvao sve građane da čuvaju Šibenik za buduće generacije.
 
Župan Goran Pauk čestitao je dobitnicima nagrada kao i gradonačelniku Željku Buriću, njegovim suradnicima te Gradskom vijeću za sve napore koje su uložili kako bi grad Šibenik napredovao i suočio se sa svim izazovima za vrijeme pandemije Covid-19.
 

Uglavnom je  govorio o županijskim projektima koji se provode u Šibeniku kao središtu županije od Vrnaže i uređenja pomorskog dobra do navodnjavanja Donjeg polja koje upravo kreće.

 
 U svom govoru šibenski biskup-msgr. Tomislav Rogić istaknuo je kako nove okolnosti u kojima živimo iziskuju novo ponašanje i odgovornost jednih prema drugima, a na koncu je poručio:
„Na svakoj slici i fotografiji sv. Mihovil nosi Šibenik, stoga neka sve što činimo i radimo bude kao da mu želimo pomoći u tome.“
Nakon uvodnih obraćanja, uslijedio je najsvečaniji dio sjednice u kojem su uručene nagrade i priznanja.
Nagrada Grada Šibenika dodijeljena je Udruzi navijača Šibenski funcuti, za izniman doprinos humanitarnom djelovanju tijekom pandemije Covid-19.
Plaketa Grada Šibenika dodijeljena je Anti Baraniću za dugogodišnji predani fotoreporterski rad, Božidaru Bausu za osobni dugogodišnji doprinos u području kulture Grada Šibenika, Petru Popoviću (posthumno) za nesebičan rad, požrtvovnost i izniman doprinos u razvoju dobrovoljnog vatrogastva, Rotary klubu Šibenik za dugogodišnje humanitarno djelovanje i nesebičnu pomoć u obrazovanju i razvoju mladih šibenskih umjetnika, Motociklističkom klubu „Galebi“ za humanitarno djelovanje i promicanje sigurne vožnje.
 
Umjesto njega priznanje preuzeo  Frane Bilić, ravnatelj šibenskog kazališta. 
U ime nagrađenih zahvalio se Božidar Baus. 
Iz kategorije: Vijesti