Datum objave: 18. Rujan 2020

POČAST POKOJNOM BISKUPU SREĆKU BADURINI / U najtežim ratnim danima ostao je sa svojim građanima, vjernicima i širio poruke ekumenizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Misu zadušnicu za pokojnog biskupa šibenske biskupije Srećka Badurinu služio je sinoć, na obljetnicu njegove smrti, u šibenskoj katedrali biskup Tomislav Rogić.

Srčani udar biskup Srećko je doživio na blagdan Uzvišenja sv. Križa,a umro je u 17. rujna 1996., na blagdan Rana sv. Franje, u Vinogradskoj bolnici.

Pokopan je u katedrali u Šibeniku 19. rujna 1996. Pogrebna misa bila je u šibenskoj katedrali uz sudjelovanje gotovo čitavog hrvatskog episkopata, predvođenog kardinalom Franjom Kuharićem, kao i uz sudjelovanje nuncija mons. G. Einaudija, brojnih svećenika i mnoštva vjernika. Pokopu su prisustvovali i predstavnici državne vlasti i drugih religija. Suosjećanje s vjernicima, kako to ističe Drugi vatikanski sabor “u njegovim tjeskobama i nevoljama” (GS,1) oznaka je biskupa Badurine za vrijeme ratnih nedaća posljednjih godina. Ostaje u Šibeniku s vjernicima i upućuje preko radija svoju pastirsku riječ, posebno u korizmi 1993., kada se narod skrivao po skloništima i nije se mogao sastajati na slavljenje euharistije u svojim crkvama. Sa svojim je sugrađanima proveo najteže ratne dane dajući im uvijek poticaj da ne klonu duhom, a cijelog svog života pa i u ratu, dok je njegov narod doživljavao teška stradanja, djelovao je kao ekumenist. 

Iz kategorije: Vijesti