Datum objave: 10. Rujan 2020

PAPA FRANJIO I PANDEMIJA / Svjedočimo uskrsnuću sljedbenika Poncija Pilata, koji žele prisvojiti moguća cjepiva protiv koronavirusa i "peru ruke" pred teškoćama drugih

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Koronavirus pokazaje duboku isprepletenost između zajedničkog dobra i dobra pojedinaca. Zdravlje je, osim što je individualno, i javno dobro zbog čega se zdravo društvo zauzima za zdravlje svih, kazao je papa Franjo u svojoj katehezi tijekom opće audijencije u dvorištu apostolske palače San Damaso.  

Papa Franjo je istaknuo je kako je pravo dobro zajedničko, a ne samo individualno te upozorio da  svjedočimo uskrsnuću interesa pojedinaca koji bi htjeli prisvojiti moguća rješenja s cjepivima protiv koronavirusa da bi ostvarili ekonomske koristi.

-Ima i onih koje ne zanimaju patnja drugih, koji prelaze preko svega i idu svojim putem, kazao je papa Franjo i takve nazvao sljedbenicima Poncija Pilata, koji "peru ruke" pred teškoćama drugih.

-Kršćanski odgovor na pandemiju i ekonomsko - društvenu krizu temelji se na ljubavi, kazao je Papa, prije svega Božjoj ljubavi koju treba imati ne samo prema onima koji nas vole, poput obitelji ili prijatelja, već i prema onima koje ne poznajemo, strancima, pa i neprijateljima. Najviša točka svetosti je voljeti neprijatelja. mada Je to koji put teško, priznaje Papa, ali to se umijeće može naučiti.

Osim toga papa Franjo je ukazao na to da politika i političari ne uživaju dobru reputaciju zato što bi dobra politika trebala imati za cilj zajedničko dobro, a to se sada ne razaznaje.

- To ne znači da su svi političari negativni ili zločesti. Ne treba se predati toj negativnoj slici o njima, već treba djelima pokazati da je moguća, dapače, potrebna dobra politika koja u središte stavlja čovjeka i zajedničko dobro,zaključio je papa Franjo.

Foto: VaticanNews

Iz kategorije: Vijesti