Datum objave: 04. Rujan 2020

POČEO 8. FALIŠ / Zbog koronakrize program je reduciran, manji je broj gostiju, ali publika je potvrdila svoju vjernost

Diana Ferić
Diana Ferić
Mala loža sinoć je, prvog dana 8. Festivala alternativne ljevice u Šibeniku (FALIŠ) bila popunjena do posljednjeg mjesta, koliko su to epidemiološka pravila dopustila jer ovaj festival u Šibeniku ima svoju stalnu i vjernu publiku.
Otvoren je promocijom knjige ‘Život u limbu -knjiga ožiljaka’ Slavena Raškovića i Igora Čoke koja govori o Kninu u posljednjih tridesetak godina i to s pozicije  Kninjana koji su svjedočili i početku balvan-revolucije, etničkim čišćenjima i zločinima nad tamošnjim Hrvatima i svemu ostalome. Knjigu su predstavili Aneta Vladimirov, sociologinja i pjesnikinja, Igor Čoko, mirovni aktivist i  Slaven Rašković, a moderatorica je bila   novinarka Davorka Blažević.
 
Postavljena je i izložba fotografija  Igora Čoke, kninskog fotografa s beogradskom adresom koje je objavio u knjizi ‘Život u limbu -knjiga ožiljaka’.
 
Nakon toga je dr. Stipe Grgas održao predavanje pod nazivom   „Amerika 2020.: Krah carstva ovozemaljskog?, novinar i publicist Marko Podrug je  razgovarao s Denisom Perišom  o temi „Sva velika braća nas gledaju“;
 
FALIŠ traje do subote, a glavna tema ovogodišnjeg festivala je povijest kao mučiteljica,a a ne učiteljica života.
 
" Pokušavali smo se, evo, sedam godina suočavati isključivo s budućnošću, ali količina revizionizma u društvu i u javnom prostoru je tolika da zbilja moramo samo progovoriti o tome kako zaboga povijest učiniti onim što ona jeste. Ona je znanost, kao kemija, fizika ili što već. Tu postoje svete činjenice, mogu nam se ne sviđati, ali su takve i o njima možemo samo otvoreno govoriti", kazao je za portal TRIS  Emir Imamović Pirke, jedna od organizatora Festivala-
 Program danas i sutra : 
Petak, 4.9.:
20:00: „Poetika i politika virusa“; predavanje dr. Ivana Čolovića
21:00: „Ateizam: Strah od tuđe nevjere ili vlastitog malovjerja?“; okrugli stol (sudjeluju: don Hrvoje Katušić, fra Domagoj Runje, dr. Zoran Grozdanov; moderira: Branko Sekulić) 
22:00: „Ekonomija sreće“; predavanje dr. Petra Filipića
 
Subota, 5.9.: 
20:00: „1968.: godina koja je uzdrmala svijet“; predavanje dr. Hrvoja Klasića
21:00: „Na braniku povijesti“; okrugli stol (sudjeluju: dr. Snježana Koren, dr. Božo Repe; moderira: dr. Dubravka Stojanović) 
22:00: „1971.: Srpski liberali u Hrvatskom proljeću“; predavanje dr. Milivoja Bešlina
FOTO/ Ivan Buvinić / FALIŠ
Iz kategorije: Vijesti