Datum objave: 01. Rujan 2020

OBILJEŽENA 13. GODIŠNJICA KORNATSKE TRAGEDIJE / Obitelji poginulih vatrogasaca 13 godina traže odgovor na pitanje kako su poginuli

Diana Ferić
Diana Ferić

U spomen-parku na otoku Kornatu danas je obilježena 13. godišnjica stradanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga.

U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odriješenjem koju je predvodio don Franjo Glasnović.

Molitvi su prisustvovale obitelji i prijatelji stradalih, kolege vatrogasci iz cijele Hrvatske te lokalni i državni dužnosnici koji su paljenjem svijeća odali počast stradalim vatrogascima.

Zajednički vijenac u ime Predsjednika RH, Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade RH položili su njihovi izaslanici: glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev i savjetnik Predsjednika Dragan Lozančić.

U ime Šibensko-kninske županije stradalim vatrogascima počast je odao župan Goran Pauk, te izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstvo Ministarstva obrane, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, te izaslanik Policijske uprave šibensko-kninske, koji su zapalili svijeće.

Obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su potom poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića. 

Tog tragičnog 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara poginulo je12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog; Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman,  Ante Juričev Mikulin,  Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić.

Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibiju vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je u travnju 2018. godine drugi put oslobođen optužbi.

Na mjestu tragedije 2010. godine postavljeno je 12 kamenih križeva prema projektu arhitekta Nikole Bašića. Na Kornatu je podignuta i kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca također u tehnici suhozida te je uređeno oko kilometar pješačke staze te pristanište za brodove.

Jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

Iz kategorije: Vijesti