Datum objave: 05. Kolovoz 2020

TKO TO TAMO MANIPULIRA / Na ovoj fotografiji nije saborska zastupnica SDSS -a Anja Šimpraga

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvenim mrežama se od utorka 4. kolovoza širi dezinformirajuća tvrdnja usmjerena protiv saborske zastupnice srpske nacionalne manjine Anje Šimprage (SDSS).

Mrežama kruži montaža kojom se Šimpragu neutemeljeno pokušava prikazati kao srpsku nacionalistkinju. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje, a možete ga vidjeti i niže, piše portal Faktograf.hr.

Na fotografiji se vidi djevojka u crvenoj majci, sa šubarom na glavi, u društvu više djevojaka i mladića. Nekoliko djevojaka s fotografije na glavama nose kape za koje se čini da su urešene obilježjima četnika, zloglasnih srpskih fašista iz Drugog svjetskog rata.

Sporna se fotografija, ujedno i naslovna fotografija ovog teksta, prvi put pojavila u članku portala Hop od 4. kolovoza 2020. godine, pokazuje Googleov alat za pretragu fotografija.

U tekstu na portalu Hop fotografija nije praćena nikakvim opisom, tj. ne tvrdi se tko je na njoj.

Međutim, društvenim se mrežama uskoro počela širiti dezinformacija da je na fotografiji SDSS-ova saborska zastupnica Anja Šimpraga.

Podsjećamo, Šimpraga je privukla veliku pozornost javnosti svojim nedavnim saborskim govorom, u kojem je govorila o svom iskustvu izbjeglištva iz Hrvatske te pozvala na izgradnju pomirenja i zajedničke budućnosti.

Kontaktirali smo Anju Šimpragu da bi je pitali je li na fotografiji doista ona. Također smo je zamolili da nam pošalje nekoliko svojih slika iz mladosti, kako bi ih usporedili s djevojkom sa slike.

“Na fotografiji o kojoj je riječ izričito tvrdim da nema veze sa mnom što je i vidljivo”, kaže Šimpraga.

To je ilustrirala sljedećim fotografijama, temeljem kojih je doista vidljivo da osoba na fotografiji nije novoizabrana saborska zastupnica srpske nacionalne manjine, prenosimo s portala Faktograf.hr.

 

Iz kategorije: Vijesti