Datum objave: 05. Kolovoz 2020

KRAFT PIVO S PRIČOM / Šibenčanin po majci prof.dr.sc.Saško Jovev sa suradnicima izveo prvu transpalataciju srca u Sjevernoj Makedoniji i u Šibeniku dobio spomen pivo

Diana Ferić
Diana Ferić

Novo kraft pivo po imenu Herz plasirat će ovih dana na tržište zajednički šibenska Pivovara 022 i Pivovara Hotch Poch koja djeluje u Zagrebu, ali

vlasnici su Makedonci. To pivo prati i zanimljiva priča - posvećeno je prof.dr.sc. Sašku Jovevu koji je po majci Šibenčanin, a po ocu Makedonac, a koji je sa svojim suradnicima izveo nedavno prvu transplataciju srca u Sjevernoj makedoniji i ušao u povijest te države.

To će pivo biti promovirano u Šibeniku u petak, na Gorici, a nazočan će biti iNazif Xhaferi, vršitelj dužnosti veleposlanika Republike Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj.

Uz prof. dr. sc. Saška Joveva u timu koji je izveo tu prvu transpalataciju srca u povijesti Makedonije bili su i dr.sc. Žan Mitrev, vlasnik istoimene privatne tvrtke u Skopju te Aleksandar Nikolić i anesteziolog Maja Mojsova.

Pivo "Herz" posvećeno prof. dr. Sašku Jovevu i njegovoj ekipi koja je izvela povijesni pothvat prve transplantacije srca u Makedoniji, kreirali su craft pivari Vedran i Luka Škugor, vlasnici Pivovare 022 iz Šibenika te Krume Ivanovski i Dimitar Jovanovski iz Skopja, vlasnici gypsy Pivovare Hotch Potch sa sjedištem u Zagrebu. Kreatori tog piva uključuju se u plemenitu misiju poticanja i afirmacije donorstva u Sjevernoj Makedoniji, a pomoći će i uspostavu suradnje između te države i Hrvatske koja je u donorstvu među prvima u Europi.

 

O PIVU HERZ

Pivo je kreirano i skuhano u Šibeniku, a plod je kreativne suradnje dvaju stilom i pristupom craft pivu različitim pivovarama. Pivovara 022 afirmirala se svojim unikatnim pivama s pričom i to "1066.", posvećeno prvom spomenu imena Šibenika u pisanim dokumentima, "83:82" posvećeno povijesnoj košarkaškoj utakmici "Šibenka" : "Bosna" i oduzimanju titule državnog prvaka KK "Šibenka" te "1646.", posvećeno izgradnji šibenskih tvrđava. Riječ je o California Common, Golden Ale i Pale Ale stilovima. S druge strane, eksperimentalna gypsy Pivovara Hotch Potch, njeguje drukčije stilove i afirmirala se s svojim prvim uratkom neobičnim Juicy Pale Ale pivom "Little Gnomes' Hats"nakon čega su nastavili nadopunjavati hrvatsku craft scenu neobičnim pivskim uratcima dodavanjem voća, začina, eksperimentalnih hmeljeva i slično kako bi napravili nešto totalno drugačije. Hotch Potch pivsku listu, uz navedeni „Gnom“, čine „Bad Drummer“ Milk stout, „Sourovska“ Pastry Sour, „Mrs. Millers Passion“ fruit Neipa i „Hoppykumulus“ Hazy Ipa.

Pivovare "022" i "Hotch Potch" su na ideju o kolaboraciji na kreiranju zajedničkog piva, koje će na poseban način povezati Hrvatsku i Makedoniju, došle početkom ove godine no u svibnju, nakon vijesti da je voditelj liječničkog tima koji je izveo prvu transplantaciju srca u Makedoniji bio prof. dr. Saško Jovev, po majci Sinevi Ilijaš, Šibenčanin, a po ocu Orceu Jovevu, Makednonac, odlučeno je da u čast tog uspjeha plod njihove suradnje bude prvo šibensko - makedonsko pivo te da to bude njihov doprinos poticanju i afirmaciji donorstva u Makedoniji koje je u Hrvatskoj pa tako i u Šibeniku već jako dobro prihvaćeno.

"Herz" je prvo spomen pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu, njegovoj ekipi i transplantaciji srca. Lagano je, pitko i svježe, a razlikuje se od stila obiju pivovara. Riječ je o finom o Belgian Hoppy Witbieru, nježnog na nepcu, a profinjenog okusa i mirisa koje mu daje cvijet kamilice te ono tako nosi i poruku da je pivo kao napitak zdravo te da, dokazano, ako se u njemu primjereno uživa, čini dobro i srcu.

Potporu ovom plemenitom projektu šibenskih i makedonskih pivara dala je Udruga Hrvatsko - makedonska tangenta iz Šibenika koja već godinama uspješno radi na razvoju i njegovanju prijateljskih i kulturnih veza Hrvatske i Makedonije.

Iz kategorije: Vijesti