Datum objave: 07. Lipanj 2020

TELEGRAM DOBRO PITA / Tko su stočari iz afere "Vjetranjače", a Sladić kaža "ja sam teolog i filozof koji je pola života proveo u sjemeništu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon otvaranja istrage protiv Josipe Rimac i suosumnjičenih za lančanu korupciju, više upućenih izvora za Telegram je izrazilo sumnju kako su stočari, koji su, prema tvrdnjama USKOK-a, dojučerašnjoj članici HDZ-a nudili ogromno mito, samo nečiji “istureni igrači”, piše Telegram.hr.

Bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave mito je, kako proizlazi iz tajnih snimaka, nudio poduzetnik Ante Sladić. Kao protuuslugu ona mu je navodno trebala pomoći koristeći svoj politički utjecaj. Cilj je bio promijeniti novu Uredbu o zakupu šumskog zemljišta kako bi se pogodovalo interesima Sladića i njegovog poslovnog partnera Josipa Ravlića.

Prema onome što je do sada uspio utvrditi USKOK, Sladić je Rimac u dva navrata dao po najmanje deset tisuća eura gotovine. Obećao joj je, prema tajnim snimkama, još 500 tisuća kuna, te dva zemljišta od ukupno 10 tisuća metara kvadratnih u Rogoznici. S obzirom na dostupne cijene zemljišta na toj lokaciji, ovisno o tome je li u pitanju poljoprivredno ili građevinsko zemljište, vrijednost tog potencijalnog dara kojeg je navodno trebala dobiti Josipa Rimac varira od sto tisuća do pet milijuna eura.

TKO STOJI IZA UHIĆENIH STOČARA?

Više izvora ukazalo nam je kako gospodin Sladić ustvari nije nudio vlastita sredstva ni nekretnine, već osoba s kojom je blisko povezan. To će, zasigurno, biti i jedno od pitanja koje će istražitelji postaviti svjedocima čije je ispitivanje već najavljeno. Telegram je provjerio dosadašnje poslovanje tvrtki koje se povezuju s osumnjičenim stočarima, tim više što je sam Sladić pred istražiteljima, negiravši krivnju, tvrdio kako nije ni zaposlenik ni vlasnik nikakvih tvrtki.

Uvjeravao ih je kako se samo želi pošteno baviti stočarstvom i dobiti poticaje na osnovu grla koja doista i posjeduje, a nakon uhićenja ukazivao je da se mnogi poticaji dodjeljuju ljudima koji uopće nemaju stada. “Ja sam teolog i filozof koji je pola života proveo u sjemeništu. Živim na selu i nisam ni u poziciji činiti kaznena djela”, pravdao se, doznajemo neslužbeno, Sladić.

Prema sumnjama USKOK-a, Sladić je Rimac tražio da lobira za izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta. Među ostalim, istražitelji sumnjaju da su stočari željeli smanjiti broj grla po hektaru, te isposlovati produljenje roka za usklađivanje sa zahtjevima za dodjelu poticaja sa šest mjeseci na dvije godine. To bi značilo da poticaje dobivaju i u tom periodu od dvije godine, bez obzira imaju li na zakupljenom zemljištu propisani broj grla.

ŽELJELI SU NAJBOLJE PAŠNJAKE

Sladić je, sumnja se, tražio Rimac i da se založi za njega i Ravlića kod načelnice Gračaca Nataše Turbić ne bi li upravo njih dvojica dobili u zakup kvalitetne krške pašnjake na području njezine općine. Za to je, navodno, načelnici poslao 10 tisuća eura mita. Još 10 tisuća eura poslao je, tvrdi USKOK, preko Josipe Rimac Ružici Njavro, šefici kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, te joj za nju obećao još onih 500 tisuća kuna.

Koliko je točno novca Sladić dao Josipi Rimac, za nju osobno, istražitelji u ovom trenutku ne znaju. Uvjereni su kako je u pitanju veći novčani iznos. Tu je navodno i 10 tisuća kvadrata zemljišta kraj mora u Rogoznici – jedno zemljište od oko šest tisuća metara kvadratnih i jedno od četiri tisuće kvadrata. Provjerili smo; cijene građevinskog zemljišta u Rogoznici kreću se od 100 d0 500 eura, dok se poljoprivredno prodaje za 10 do 50 eura.

Sve je to trebalo prema tvrdnjama USKOK-a, biti mito za pogodovanje Sladićevim i Ravlićevim tvrtkama Gregoda d.o.o. Solin, Ekodar-Prerada bilja d.o.o. Plastovo i Sirena d.o.o. Našice. Provjerili smo kako su one do sada poslovale.

ZANIMLJIVE VEZE S J. RIMAC

Gregoda je tvrtka osnovana 2015. godine. Uz Sladića, kao osnivači se spominju Ivan Botić, koji u vlasništvu ima i obrt za taksi prijevoz u Kaštel Novom. Zanimljivo je, međutim, da je u osnivanju te firme sudjelovao i Ante Bošnjak, broker koji se također našao u ovoj aferi zbog povezanosti s Josipom Rimac.

Naime, sumnja se da je upravo on sudjelovao u dogovorima oko sklapanja police osiguranja za vjetroelektranu Krš-Pađene. Iz brokerske provizije od 92 tisuće eura, 45 tisuća trebala je, tvrdi USKOK, dobiti Josipa Rimac.

Taj isti Bošnjak, koji je, kako tvrde istražitelji, blizak s Josipom Rimac, te je predložen kao svjedok u ovoj istrazi, sudjeluje sa Sladićem i u osnivanju firme Gregoda. Ta je firma, za prošlu godinu iskazala gubitak od oko 350 tisuća kuna, dok su godinu ranije poslovali s 247 tisuća kuna gubitaka.

SAMO JEDNA USPJEŠNA TVRTKA

Firmu Ekodar-Prerada bilja Sladić 2014. osniva s dvojicom partnera iz Oroslavja. U posljednje dvije godine ta firma poslovala je doista skromno. U 2018. imala je svega 20-ak tisuća kuna prihoda, dok je lani poslovala s oko 48 tisuća kuna prihoda. Prije oporezivanja lani je iskazala dobit od oko 33 tisuća kuna.

Tek nešto ozbiljnije poslovanje bilježi tvrtka Sirena iz Našica. Tamo su Sladiću partneri Josip Ravlić, koji je također obuhvaćen ovom istragom, te poznati mljekar iz Našica Pavao Buljanović. U 2018. ostvarili su oko 2,5 milijuna kuna prihoda, te svega nešto više od šest tisuća kuna dobiti. Lani im je poslovanje bilo značajno bolje. Prema javno dostupnim podacima imali su oko 3,9 milijuna kuna prihoda i ostvarili oko 850 tisuća kuna dobiti.

Iz kategorije: Vijesti