Datum objave: 28. Svibanj 2020

KAPITAL NEMA GRANICA / Srbijanska tvrtka MK Grupa preko Fortanove ušla u vlasništvo šibenskog Dalmarecentra

Diana Ferić
Diana Ferić

Srbijanski kapital ušao je u Šibenik. Tvrtke u vlasništvu beogradske  MK Grupe, holdinga Miodraga Kostića, jednog od najuspješnijih biznismena i najbogatijih ljudi u Srbiji i čitavoj regiji, postale su suvlasnici najvećeg šibenskog trgovačkog centra Dalmare, prenosimo s portala TRIS.com. Većinski vlasnik sa 51 posto udjela ostala je Zagreb-Montaža Property Management, tvrtka u suvlasništvu Vlade Čovića čija je Zagreb Montaža izgradila shopping-centar, dok je Kostićevim tvrtkama registriranima u Savudriji vlasnički udio od ukupno 49 posto prodala Fortenova Grupa. Taj je slijednik bivšeg koncerna Ivice Todorića u vlasničku strukturu Dalmarea formalno ušao u travnju ove godine iako ugovor prema kojem je Agrokor za nešto više od 54 milijuna kuna kapitalnih rezervi dobio 49 posto udjela, datira još iz 2016. godine. 

Suvlasnički udio u Dalmareu otkupile su od Fortenove tvrtke Tampten nekretnine i Rezidencija Skiper, obje sa sjedištem u istarskoj Savudriji i u formalnom vlasništvu ciparskih kompanija kojima iz Beograda upravlja MK Grupa. Preko njih je Kostićev holding prije tri godine došao u posjed savudrijskog Skipper Resorta, luksuznog kompleksa s hotelom Kempinski Hotel Adriatic, vilama, apartmanima i golf terenima, a prije neki dan, otkupivši udjele u šibenskom shopping-centru, ušao u Hrvatskoj i u nekretninski biznis. Zbog čega je ruski vlasnik Konzuma i ostatka nekadašnjeg poslovnog carstva Ivice Todorića bogatom srpskom poduzetniku prodao udio u šibenskom trgovačkom centru praktički odmah čim je na sudu formalizirao suvlasništvo da se iščitati iz Dalmareovih poslovnih knjiga u kojima stoji i to da je do prije mjesec dana u sudskom registru bio upisan samo jedan vlasnik – Zagreb-Montaža Property Management iako je prema ugovoru s Agrokorom taj bivši koncern iznosom nešto većim od 54 milijuna kuna 2016. kupio 49 posto udjela u Dalmareu.

U javno dostupnom financijskom izvještaju, onom za poslovnu 2018. godinu, objašnjava se da Dalmare nije bio u mogućnosti servisirati  kreditni dug prema bankama, najviše zbog uzdrmane poslovne situacije značajnog najmoprimca Konzuma prema kojemu ima značajna potraživanja. Piše i da je tijekom 2019. godine došlo do preuzimanja duga po kreditima od strane tvrtke Tampten nekretnine kao i to da je materijalna neizvjesnost dovela do značajne sumnje u sposobnost Dalmarea da nastavi s poslovanjem. Riječ je, konkretno, o kreditu kod Unicredit Bank Austria ( ex Bank Austria Creditanstalt) koji je u visini od 52 milijuna eura odobren u svrhu financiranja dogradnje trgovačkog centra, a koji je na kraju 2018. s kamatama iznosio više od 334 milijuna kuna. Obveze prema tom kreditu preuzele su, dakle, Kostićeve Tampten nekretnine koje su se za preuzimanje duga kod druge banke zadužile za 21 milijun eura te kao sredstva osiguranja dale hipoteku nad Dalmare prodajnim centrom kao i zalog nad potraživanjima Dalmarea temeljem sklopljenih ugovora sa zakupoprimcima šibenskog trgovačkog centra. Za tu transakciju prvi je od medija doznao poslovni tjednik Lider, čijoj su novinarki Kseniji Puškarić u Fortenova Grupi rekli da je tvrtki Tampten nekretnine omogućeno da postane krajnji imatelj udjela u Dalmareu radi izbjegavanja sudskih sporova i zadržavanja Konzuma kao zakupnika.

MK Grupa posluje u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a deseci povezanih poduzeća u holdingu Miodraga Kostića u regiji zapošljavaju 7.000 ljudi, u sektorima  poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, bankarstva, obnovljivih izvora energije, IT tehnologije i upravljanja nekretninama. Srpski ‘kralj šećera’,  kako su 61-godišnjeg poduzetnika rodom iz grada Vrbasa u Vojvodini  prozvali regionalni mediji, biznisom se počeo baviti još u bivšoj Jugoslaviji, kada je 1983. osnovao poduzeće MK Commerce za proizvodnju i izvoz ratarskih kultura. Najveći dio poslovnog mu carstva i danas je usmjeren na poljoprivrednu i prehrambenu industriju, a njegova su poduzeća redom najuspješniji srpski proizvođači šećera, pšenice, kukuruza, soje, ječma, uljane repice i stočne strane. Na jadranskom turističkom tržištu prisutan je od Slovenije do Crne Gore, a osim uspješne turističke priče u Istri i ove nekretninske započete u ŠibenikuMiodrag Kostić u Hrvatskoj je imao i drugih poslovnih planova i neostvarenih ambicija. Govorio je o projektu spajanja industrije šećera u Srbiji i Hrvatskoj, oko je bio bacio i na Belje i Vupik, a predlagao je prije koju godinu čak i udruživanje srodnih kompanija u regiji – Agrokora, MK grupe, Atlantica, Nektara i Podravke. Ponudio je i naziv zajedničke regionalne tvrtke koja bi pod jednom upravljačkom kapom i akronimom AMANP proizvodila oko sedam milijardi eura godišnjeg prihoda i lobirajaći za ostvarenje svoje poslovne vizije prigodno govorio da će, ako se na vrijeme ne opamete, regionalni igrači biti samo gledatelji na velikoj europskoj tržišnoj utakmici.

Iz kategorije: Vijesti