Sidebar Menu

Datum objave: 11. Svi 2020

PONOVNO IMAMO MALO SLOBODE / Ukinute e - propusnice, proradili kafići i trgovački centru uskoro će i kazališta...

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska je danas ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera - škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada

Relaksiranje mjera ne odnosi se, međutim, na otok Brač gdje je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije.

Pokreće se međugradski promet, putovanja bez propusnica

U trećem koraku popuštanja mjera Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode, te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi u manjim skupinama.

Uspostavlja međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

HŽ Putnički prijevoz putnicima je sukladno preporukama HZJZ-a preporučio održavanje razmaka, korištenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku pri ulasku u vlak.

Stožer je također izvan snage stavio odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica.

Također je donio odluku kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog gospodarskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga.

Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju.

No, ta se odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

Trgovački centri uz ograničen broj posjetitelja, bez isprobavanja odjeće

U uputama za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima preporučuje se da istovremeno na površini od 100 četvornih metara može biti najviše 15 kupaca.

Uz to, preporučuje se nošenje maski za lice, dok na ulazima u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom.

Iz hodnika trgovačkog centra treba ukloniti stolce, klupe, stolove i slično, kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja.

Treba pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra i u tu svrhu po potrebi osigurati dodatno osoblje za čišćenje.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je isprobavanje nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju.

Za šankom nema zadržavanja, propisna udaljenost stolova

S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda.

Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja, čiji će se ulazak posebno regulirati.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, dok se posudice za začine donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane.

Pogrebi i vjenčanja u uskom krugu, parkovi opet na raspolaganju

HZJZ je prošlog tjedna donio i nove preporuke za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

Na raspolaganju građanima i djeci ponovno su dječja igrališta i otvoreni rekreacijski prostori, ali uz održavanje fizičke distance od 1,5 metra među osobama koja se ne odnosi na djecu.

HZJZ ističe kako treba podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

Najavljeno je i dodatno popuštanje mjera od idućeg ponedjeljka, 18. svibnja. Tada će se omogućiti ponovno organiziranje kulturnih programa i manfiestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, te će se otvoriti bazeni.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.