Datum objave: 27. Travanj 2020

VUKOVI SA SVILAJE / Spomen obilježje i počast junaku Domovinskog rata, vuku s planine Svilaje Mariu Fabrisu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Spomen ploču Mariu Fabrisu  pripadniku legendarne  Samostalne Satnije Mirlović polje "Vukovi sa Svilaje" koji je poginuo od četničke granate 1992. godine dok je skrovitim putovima na magarcima nosio hranu svojim suborcima u vrletima Svilaje, postavili su njegovi suborci iz udruge branitelja "Vukovi sa Svilaje" predvođeni  predsjednikom i ratnim  zapovjednikom Veljkom Buzovom.

Samostalna domobranska satnija "Vukovi sa Svilaje" nastala je nakon pada Drniša kada je glavnina  snaga  JNA, pobunjenih Srba i srbijanskih četnika krenula prema Šibeniku, a dio prema Mirlović Polju kojeg su bili napustili svi žitelji osim Ivana Buzova Laćak. On im se suprotstavio pucajući iz trofejne puške iz Drugog svjetskog rata za koju je imao svega desetak komada streljiva. Neprijatelj je ustuknuo. JNA je na njega pucala topovima i prijetila tenkovima, ali se nije usudila krenuti naprijed . Ivan Buzov  je sam branio selo gotovo mjesec, a kada su mu se pridružili mještani među kojima je bio i Mario Fabris, uspjeli su potisnuti neprijatelja sve do ruba Petrova polja. Tako je ostalo sve do 1995. i VRA "Oluja".

Udruga branitelja "Vukovi sa Svilaje" prošle godine podigla je zajedničko spomen obilježje sedmorici poginulih Vukova: Joki Buzovu, Mariu Fabrisu, Iliji Vukušiću, Slavku Buzovu, Marku Stankoviću, Rajku Delašu i Stipanu Ivčeviću te spomen obilježje na mjestu na kojem je poginuo Marko Stanković.

Iz kategorije: Vijesti