Sidebar Menu

Datum objave: 24. Travanj 2020

KORONAVIRUS IH NIJE OMEO / Proglašene tri najbolje kratke priče pristigle na natječaj KuŠIn, pogledajte tko su autori

Diana Ferić
Diana Ferić

Mario Majdić Natrlin iz Cavtata za priču „Početna točka“pobjednik je ovogodišnjeg natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada koji je objavila Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Drugo nagradu osvojila je Marija Dukić iz Šibeniku, za priču „Vje i Bartolomej„ a treću Ana Aužina iz Šibenika za priču „Klik klik klik“.
Bio je to 5. za redom nagradni natječaj KuŠIn, a pristiglo je 20 priča.
Trinaest priča stiglo je iz Šibenika, tri iz Zagreba a po jedna iz Cavtata, Varaždina, Splita i Kaštela. Već uigrano povjerenstvo, u sastavu: Živana Podrug, novinarka, Hamida Šarić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, i Omer Rak, književnik, odabralo je tri najbolje.

„POČETNA TOČKA“ (šifra: 19011808) -Sjajno ispričana priča, koja u svom sadržaju isprepleće detalje starije i novije povijesti Šibenika te dotiče jednu izuzetno važnu i u javnosti često zanemarivanu temu – razminiranje u šibenskom zaleđu i neriješen status hrvatskih pirotehničara. Svemu tomu vješto je kompozicijski dodana sasvim osobna priča glavnog junaka, emotivna i na trenutke duboko misaona. Riječ je o znalački napisanoj i zapakiranoj prozi s blagim nagnućem ka „stručnom“ predstavljanju, koje je prije svega u funkciji fabularnog potpornja ove kratke priče.

„VJE I BARTOLOMEJ“ (šifra: Lyn) -Izvrsna distopična priča proistekla iz aktualne situacije s koronavirusom i gospodarskom situacijom u Šibeniku. Vještom kombinacijom normalnih i paranormalnih elementa, ispričana je ujedno i pripovijest o jednoj šibenskoj obitelji, s nizom istančanih pasaža ispisanih mekoputnim pismom refleksije i s primjerenim osjećajem za fantastično. Vješta spisateljska ruka autora dotakla se i vječne teme odnosa čovjeka i životinje

„KLIK, KLIK, KLIK“ (šifra: fragment 1001 - Topla ljudska priča prožeta majčinskom, ali i ljubavlju prema gradu. Sjajno prepričana šetnja dijelovima grada, koja nosi i snažnu poruku: Ne budimo otuđeni, ne živimo u virtualnom svijetu, živimo s ljudima, ljudi su dobitak! Naravno, u aktualnoj situaciji epidemije koronavirusa upute su drukčije. No kad epidemija prođe, a proći će, nemojmo ljudski kontakt zamijeniti virtualnim. Misao je to vodilja ove sadržajno i kompozicijski vješto ispripovijedane kratke priče.

Čestitamo pobjednicima KuŠIna 2020.

Nagrađene priče možete pročitati na mrežnim stranicama preko poveznica:

http://www.knjiznica-sibenik.hr/o…/2020_01_pocetna_tocka.pdf

http://www.knjiznica-sibenik.hr/…/2020_02_vje_i_bartolomej.…

http://www.knjiznica-sibenik.hr/…/2020_03_klik_klik_klik.pdf

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.