Datum objave: 09. Ožujak 2020

ENO - GASTRU SUSRETI / Poizvođači iz Županije predstavili svoja vina, sireve, maslinovo ulje i još puno toga

Diana Ferić
Diana Ferić

Drugi Eno-gastro susreti Šibensko-kninske županije održani su danas u restoranu Atrium , u sklopu projekta Taste Šibenik – Knin County. Službeni dio programa, otvorio je šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je predstavio projekt i njegovu važnost u povezivanju ugostitelja Dalmacije s lokalnim proizvođačima.

„Ovaj projekt pokrenut je 2018. godine, a cilj mu je bio povezivanje vinara s proizvođačima drugih vrhunskih poljoprivrednih gastro proizvoda, te u konačnici pozicioniranje Šibensko-kninske županije na globalnoj eno-gastro karti. Riječ je o normalnom slijedu događaja, budući da Šibensko-kninska županija već godinama ulaže u vinogradarsku i vinsku proizvodnju i podržave svoje poljoprivredne proizvođače“, kazao je župan Goran Pauk i svim izlagačima poželio puno uspjeha u radu.

Na drugim Eno-gastro susretima pred okupljenim dalmatinskim ugostiteljima i hotelijerima,  vinari, proizvođači hrane i ruralnih proizvoda iz cijele županije; od pčelara i proizvođača suhomesnatih delicija, ribe i školjaka te vrhunskih proizvoda od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka do  craft pivara.

Tema ovogodišnjih susreta je povratak tradiciji i autentičnim dalmatinskim okusima, a direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić predstavila je bogatstvo gastronomske baštine naše županije od otoka Murtera, preko Šibenika, Skradina do Drniša, kao i nove projekte u domeni turizma, kojima je cilj svakog posjetitelja povezati sa zanimljivim ruralnim domaćinstvima.

Ribar Ante Skelin i školjkar Frane Kalauz održali su prezentaciju o temi  „Što more skriva“ i priredili i pravi gurmanski izazov od plodova mora.

Na ovogodišnjim eno-gastro susretima predstavilo se tridesetak proizvođača s ciljem jačanja zajedničkih napora u predstavljanju autentičnih dalmatinskih iskustava u čaši i na tanjuru.

Iz kategorije: Vijesti