Datum objave: 07. Ožujak 2020

MINISTAR ĆORIĆ NIJE USPIO / Nema izuzeća sutkinje u slučaju tužbe Ljiljane Zmijanović protiv Rješenja o imenovanju Nelle Slavice

Diana Ferić
Diana Ferić

Odbijen je kao neosnovan zahtjev za izuzeće sudca koji je podnio ministar Tomislav Ćorić. u postupku pred Upravnim sudom u Splitu po tužbi dr.sc. Ljiljane Zmijanović, kojom se preispituje zakonitost Rješenja ministra Tomislava Ćorića glede izbora ravnateljice NP Krka Nelle Slavice.

Javnost je s velikom pažnjom očekivala ročište 14. veljače na Upravnom sudu u Splitu povodom tužbe oko izbora ravnateljice NP Krka, opravdano očekujući konačno rasplet ovog, rijetko viđenog postupka, kako od samog izbora, tako i upornosti resornog ministra u forsiranju konkretnog kandidata, kojega je na zaprepaštenje javnosti, nakon poništenog mu rješenja o imenovanju kao nezakonitog, ponovo imenovao. Umjesto „velike završnice“, hladan tuš!

 

Zatraženo je izuzeće sutkinje, ni manje ni više nego od Ministarstva. Ovakav potez Ministra kojeg zastupa Igor Vuković, koji osim što zastupa ministarstvo pred Upravnim sudom, bio je i član Povjerenstva koje je ocjenjivalo kompetencije kandidata, procjenjivalo njihove sposobnosti, imalo u rukama koncepcije upravljanja svih kandidata, uključivo i već legendarni plagijat, nitko nije mogao očekivati. No, kako bilo, zahtjev za izuzeće uredujuće sutkinje predan je netom prije ročišta, a o čemu je već bilo detaljno govora.

Točno 14 dana nakon podnesenog zahtjeva za izuzeće, Predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović je donio Rješenje kojim je zahtjev za izuzeće uredujuće sutkinje odbijen.

Predsjednik Upravnog suda je odbio zahtjev za izuzeće sutkinje smatrajući da ne postoje nikakvi razlozi za izuzeće, a iz obrazloženja toga rješenja se jasno daje razaznati kako Predsjednik Upravnog suda odlučujući o izuzeću ocjenjuje zahtjev Ministarstva kao moguće smjeranje ka odugovlačenju Upravnog spora.

Ovdje valja podsjetiti i na to da je ministarstvo kod traženja izuzeća dalo sebi za pravo da komentira i način suđenja, odnosno odluku sutkinje o meritumu (predmetu raspravljanja), te se odlukom Predsjednika Upravnog suda istaklo da u postupku po zahtjevu stranke za izuzećem se ne ispituju sudske odluke, niti se one mogu mijenjati, a svatko tko smatra da mu je nezakonitim aktom suda povrijeđeno neko subjektivno pravo može pravnim lijekom od višeg suda zatražiti pravnu zaštitu, kao i da je upravo taj sud jedino ovlašten ocjenjivati zakonitost i pravilnost osporenih prvostupanjskih odluka, referirajući se na pritužbe ministarstva, a koji komentira suđenje pred Upravnim sudom u Splitu.

Bez obzira na tijek postupka, odluku koja će uslijediti, konačno rješenje, odnosno presudu suda, treba kazati da je ovakva odluka, kao i obrazloženje rješenja Predsjednika Upravnog suda više nego jasan znak da postoji suverenost odlučivanja u konkretnom slučaju kao i artikulacija principa trodiobe vlasti.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3