Datum objave: 02. Ožujak 2020

IZBORI U HDZ - u / Na skupu Mira Kovača i suradnika u Šibeniku bili su i neki istaknuti HDZ -ovci, a dvorana je bila dupkom puna

Diana Ferić
Diana Ferić

Predizborni  skup na unutarstranačkim izborima u HDZ -u,  koji su danas počeli,održali su danas u Šibeniku u prostoru HDZ -a Miro Kovač, kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na unutarstranačkim izborima i njegovi suradnici, a  dvorana u službenim prostorima HDZ -a je bila dupkom puna.  Prije toga je bio održan  temeljni ogranak Baldekin 2, ali većina se članova HDZ -a nakon toga pokupila.  Posebnu pozornost medija izazvala je nazočnost nekih ipak istaknutih HDZ - ovaca u Šibeniku  i Županiji poput Željka Dulibića, Stipice Protege, Mihe Mioča, Branimira Zmijanovića  i Anite Aužine, predsjednice  Županijske organizacije Udruge žena Katarina Zrinska za koju se, prema nekim objavama na društvenim mrežama  može zaključiti da lobira za kandidata drugog  tabora - Andreja Plenkovića.

"Nije mi jasno zašto me novinari sada ističu, a nikada  me nisu isticali  kada sam bila na nekim drugim važnim skupovima. To što sam večeras ovdje ne znači da podržavam na predstojećim izvorima Mira Kovača. Za mene je nazočnost na ovom skupu stvar kulture i stranačke kolegijalnosti. Pa svi smo mi članovi iste stranke. Tu je moj prijatelj Tomislav  Tolušić. Mislila sam se  večeras upoznati s  Ivanom Penavom, ali na žalost to mi nije uspjelo jer nije došao. Mislim da je normalno da vidimo što tko od naših kolega nudi na ovim  unutarstranačkim izborima kako bismo mogli glasovati po vlastitoj savjesti ", kaže Anita Aužina. Ne prihvaća baš primjedbu da je njezina nazočnost na skupu  ljudi koji su oporba službenoj stranačkoj struji u koju se i nju svrstava ipak  dokaz neke vrste građanske hrabrosti.

"Uvažavam svačiji izbor i svatko ima pravo na svoju odluku i mišljenje. Međutim, to što su oni dali podršku Plenkoviću ne znači da članovi HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji i samom Šibeniku tako i postupiti. Smatram da će naši članovi biti zreli, jer HDZ s ovakvim vodstvom nema nikakav potencijal, a potreban nam je zaokret i povratak na pobjednički kolosijek. S ovim vodstvom srljamo u treći poraz zaredom. Ne ljuti me što Burć i Dujić nisu došli tu pozdraviti me, to su dragi ljudi, ništa im ne zamjeram i kao kršćanin praštam im", rekao je Kovač prije samog druženja s članovima stranke u prostorijama HDZ-a na Baldekinu, kako javlja ŠibenikIn.

Od viđenijih HDZ-vaca pojavili su se ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dulibić, bivši direktor Vodovoda i odvodnje Miho Mioč, odvjetnik i gradski vijećnik Branimir Zmijanović, predsjednica Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski' Anita Aužina i još pedesetak drugih.

Kovač se osvrnuo na oštru retoriku koju prema njemu i drugim ljudima iz Opcije za promjene upućuje Plenković.

- Istina boli, a ja stojim uza svojih riječi. Plenkoviće bi se trebao ispričati onim ljudima u Hrvatskoj koje je vrijeđao, koji navodno ne znaju čitati, pisati i potpisati se. Mora se ispričati biračima HDZ-a i članovima stranke zbog gubitka predsjedničkih izbora i za brodolom na europskim izborima. To je ono što čekam od gospodina Plenkovića, da bude odvažan i preuzme odgovornost i da bude hrabar kao što tvrdi. On to, nažalost, nije i osjeća strah od gubitka svog radnog mjesta predsjednika stranke. Izgubit će ga, jer s njim na čelu nema budućnosti HDZ-a. To ćemo morati promijeniti – rekao je Kovač.

Uvjeren je da Plenković nema šanse na unutarstranačkim izbprima.

- Neće mu pomoći ni migrantska kriza, ni koronavirus. Imamo problem sa strukturom birača HDZ-a i strukturom stranke, što je njegova odgovornost. Imao je model funkcioniranja koji je autoritativan, ne uvažava druge članove stranke i donosi odluke na svoju ruku. Tako ne bi trebao funkcionirati predsjednik najveće stranke u Hrvatskoj. Zbog toga će biti kažnjen od naših članova 15. ožujka – najavio je svoju pobjedu Kovač.

Najavio je da će on kao predsjednik HDZ-a vratiti se članstvu kojeg će uvažavati i s njim razgovarati.

- Prihvaćat ćemo savjete i ideje i stranka neće više funkcionirati po modelu 'Stranka, to sam ja' – zaključio je Kovač.

Uz Kovača, u Šibenik je na druženje sa članstvom došao i Tomislav Tolušić, aktualni potpredsjednik HDZ-a, koji se opet kandidirao za tu funkciju, prenosimo sa ŠibenikIN-a. 

Iz kategorije: Vijesti