Datum objave: 02. Ožujak 2020

STARINE NAŠE DIVNE / Obnovljeno i pročelje u Ulici Nikole Tavelića, pogledajte stanje prije i sada

Diana Ferić
Diana Ferić

Obnovljen je, u sklopu projekta STANADI, dio uličnog pročelja u Ulici Nikole Tavelića  koji sadrži nekoliko vrijednih stilskih i povijesnih arhitektonskih elemenata. Danas su se u to uvjerili i gradonačelnik Šibenika Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

"Grad Šibenik u kontinuitetu provodi sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri za što osiguravamo sredstva u proračunu. Do sada je obnovljen niz portala, vratnica i grbova, a prošle godine obnovljeni su i barokni dimnjaci na kući Galera. Svi radovi se odvijaju uz koordinaciju i pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 

Za potrebe obnove uličnog pročelja u Ulici sv. Nikole Tavelića u proračunu Grada je osigurano 150 tisuća kuna, a restauratorske radove izvela je firma KOR d.o.o. iz Splita s vanjskim suradnikom Božom Petretićem.  Osim navedenog pročelja, obnovljena je i drvena vratnica baroknog stila s ulaznog portala palače Gogala, registriranog kulturnog dobra u povijesnoj jezgri Šibenika.

„Ovaj koloplet historicističkih arhitektonskih elemenata bio je prije obnove u vrlo lošem stanju, posebno žbuka, zatim teško oštećeni kameni portal te drvo na vratnicama. Obnova je započela u jesen 2019. godine.  Riječ je, dakle, o desetak dužnih metara zida koji je obrađen u žbuci s imitacijom zidanja s klesanim blokovima što je bilo uobičajeno u 19. stoljeću. Vrhom zida, također u žbuci, ide profilirani vijenac. U sredini zida nalazi se portal kojim se ulazi u dvorište. Portal ima u vrhu omanju željeznu rešetku i nadvratnu profilaciju u karakterističnom historicističkom stilu. Nad zidom je vrsna željezna ograda s  medaljonom u sredini. Medaljon sadrži  inicijale bogatog šibenskog trgovca Giacoma Rakića, koji je podigao ovaj zid, dvorište i veliku zgradu u pozadini“, istaknuo je konzervator Ivo Šprljan, ujedno i voditelj programa STANADI.

 

Ovo je 45. projekt sanacije povijesnih detalja u šibenskoj jezgri proveden u sklopu programa STANADI.  U 2018. godini , Grad Šibenik je kroz programa STANADI financirao obnovu dva barokna dimnjaka na kući Galera, a tijekom 2017. restaurirane su drvene vratnice u Ulici kralja Tomislava, te kameni portali u ulici Jurja Barakovića i ulici don Krste Stošića. Također su, između ostalog, izvršeni konzervatorsko restauratorski radovi na gotičkoj bifori na kući Blaće u povijesnoj jezgri grada Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti