Sidebar Menu

Datum objave: 25. Veljača 2020

NAJORIGINALNIJE MAŠKARE U DALMACIJI / Murterske Bake oduševile i ove godine, pogledajte tko je sve bio u povorci

Diana Ferić
Diana Ferić

Završnica murterskih poklada, čuvenih Baka, jedne od najoriginalnijih i najmaštovitijih karnevala u Hrvatskoj održana je danas poslije podne. Velika povorka krenula je iz Starog Sela  predvođena limenom glazbom Pirovac, nagrađenim malim bakama te gostima i sudionicima. Najbolje bake bit će proglašene u Kristalnoj dvorani o' bak na Staroj rivi u 20 sati, a žiriju koji ih ocijenjuje sigurno neće biti lako s obzirom na maske koje su prikazane i ove godine.  Povorku je činilo 26 tematskih maškara. Nije izostalo niti referiranje na aktualna događanja u državi pa je tako prikazana parodija vezana za inauguraciju predsjednika RH Zorana Milanovića s karikiranim likovima  Josipe Lisac i ostalih sudionika. U Fotogalerijii pogledajte kako je izgledala maškarana povorka u Murteru jer zaista slike govore više od tisuću riječi.

Murter bilježi dugu tradiciju pokladnih zbivanja, koji prema neslužbenim podacima zadiru 130 godina u prošlost. Naziv manifestacije “DANI O BAK “- objedinjuju dane kad «Murterske Bake” preuzimaju vlast, a naziv BAKE svojstven je samo u Murteru.

Anegdota koja opisuje naziv “Murterske bake” ili skraćeno “Bake”, prema sjećanjima najstarijih mještana, vezana je za supruga koji se vraća kući nakon druženja s prijateljima u konobi, nakon čaše vina “previše”. Žene bi se tad u povjerenju ispovijedale jedna drugoj, a od njihovih “jadikovki”, zapisano je sljedeće: Ako bi suprug bio malo pripit, žene su govorile: “ Sinoć mi je došla mi je nevistica”.
U slučaju da bi suprug bio loše volje i teturav, stanje se opisivalo kao “došla mi je nevista”.
No, ako bi se jedva uspeo stubištem do kućnog praga, posrćući vidno pijan, šaputale bi: “Došla mi je BAKA!”.

Foto: Faceboook Muretr News

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.