Datum objave: 17. Veljača 2020

STROŽI ZAKON DAO REZULTATE / Policija je trajno oduzela pet puta više vozačkih dozvola nego prije

Diana Ferić
Diana Ferić

U pola godine od stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama bez vozačke dozvole je ostalo 464 vozača, dok je u prvih sedam mjeseci 2019., do donošenja strožeg Zakona, bez njih ostalo 106 vozača, piše tportal.

 

Da je Republika Hrvatska jedna od najlošijih zemlja u EU po broju smrtno stradalih u cestovnom prometu na milijun stanovnika često ističu domaći mjerodavni stručnjaci u području sigurnosti u prometu. Svakodnevno čitamo o tome i kako se Prometna policija nosi s prekršiteljima u prometu na hrvatskim cestama, pa smo slijedom toga odlučili provjeriti kakvi su rezultati u periodu od šest mjeseci, odnosno od 1. kolovoza 2019. godine kada je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, do kraja siječnja ove godine.

Odgovore na ovo pitanje smo potražili kod najmjerodavnije institucije u Hrvatskoj, a to je naravno Ministarstvo unutarnjih poslova, koje nam je rezimiralo ne samo ovaj šestomjesečni period, već i period od siječnja do kraja srpnja 2019. godine, kada je još na snazi bio stari Zakon o sigurnosti prometa na cestama (“Narodne novine”, broj: 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 158/13., 92/14., 64/15., 108/17.).

Ukratko, u prvih sedam mjeseci 2019. do stupanja na snagu izmijenjenog Zakona oduzeto je ukupno 106 dozvola, a samo u šest mjeseci od stupanja na snagu imjenjenog Zakona bez dozvole zbog počinjenih prekršaja je ostalo 464 vozača. Nadalje, neki dan smo pisali i o neslavnom hrvatskom rekorderu prema visini kazne. Taj nesavjesni 'vozač', kako je izvijestila PU bjelovarsko-bilogorska, morati će platiti čak 72.000 kuna jer je vozio neregistriran i neosiguran automobil bez položenog vozačkog ispita, a osim toga neće niti smjeti upravljati vozilom B kategorije 3 mjeseca. Paradoks u svemu tome, a možda i najtragičnija činjenica jest da dotična osoba prije svega uopće niti nema vozačku dozvolu, jer nije niti položio vozački ispit!

Oduzete vozačke dozvole u periodu od 1. siječnja do 31. srpnja 2019. godine

Posebno nas je zanimalo koliko je točno vozača ostalo bez svoje vozačke dozvole zbog počinjenih prekršaja u prometu, ali i koji su to najčeće bili prekršaji. Evo podataka za razdoblje od siječna do srpnja 2019. godine. Dakle, u tom periodu doneseno je ukupno 106 rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole, od toga:

  • · 26 rješenja temeljem stavka 3.
  • · 80 rješenja temeljem stavka 4.

Da podsjetimo, stavak 3. starog Zakona odnosi se na mlade vozače (do 24 godine) koji su u razdoblju od dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova, pa im se shodno tome ukida i oduzima vozačka dozvola. Nadalje, prema stavku 4., vozaču (preko 24 godine starosti) koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Shodno ovim dvama stavcima oni se brišu iz evidencije, a takva osoba može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja iz stavka 3. i 4. ovoga članka, nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače. Nadalje, osoba iz stavka 5. i 6. ovoga članka koja upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti rješenja iz članka 3. i 4. ovoga članka, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Protiv rješenja iz stavka 3. i 4. ovoga članka ne može se podnijeti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

Oduzete vozačke dozvole u periodu od 1. kolovoza do 31. prosinca 2019. godine

Dana 1. kolovoza 2019. godine stupio je snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama , a u razdoblju od kolovoza do kraja prosinca 2019. doneseno je ukupno 139 rješenja o oduzimanju vozačke dozvole, od toga:

  • · 14 rješenje temeljem stavka 3.
  • · 30 rješenja temeljem stavka 4.
  • · 8 rješenja temeljem stavka 5.
  • · 5 rješenja temeljem stavka 6.
  • · 82 rješenja temeljem stavka 4.(ovaj podatak smo dobili od MUP-a, ali čini se da je ipak riječ o stavku 7.)

Oduzete vozačke dozvole u periodu od 1. siječnja do 31. siječnja 2020. godine

U siječnju 2020. godine doneseno je ukupno 325 rješenja, od toga:

  • · 53 rješenje temeljem stavka 3.
  • · 64 rješenja temeljem stavka 4.
  • · 30 rješenja temeljem stavka 5.
  • · 19 rješenja temeljem stavka 6.
  • · 159 rješenja temeljem stavka 7.

Prekršaji u prometu za koje je vozaču predviđeno upisivanje negativnog/negativnih prekršajnih bodova u vozačku dozvolu su također propisani navedenim Zakonom, a u praksi se najčešće radi o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola te prekoračenju brzine u naseljenim mjestima.

Iz kategorije: Vijesti