Datum objave: 17. Siječanj 2020

ZAŠTITA NP KRKA / Donesen novi Pravilnik sa strogim odredbama, nema više kupanja na Skradinskom buku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog klimatskih promjena i potrebe očuvanja resursa i bogatstva bioraznolikosti donesen je novi Pravilnika o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka koji je danas predstavljen javnosti. Osim na trima lokacijama koje su tradicijske plaže zabranjeno je kupanje na drugim područjima unutar NP Krka to znači i na Skradinskom buku.

Kako piše ŠibeniIN, ravnateljica  JU NP Krka Nella Slavica naglasila je kako Pravilnik o zaštiti o zaštiti i očuvanju NP Krka ministarstva stupio na snagu 21. prosinca 2019. godine te da on potvrđuje visoke standarde zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode., a značajan je jer NP ove godine slavi 35. rođendan.

-  Nalazimo se pred donošenjem važnih strateških dokumenata koji će odrediti pit kojim ćemo ići prema svojim zrelim godinama. Kakav ćemo ekološki sustav ostaviti budućim generacijama, naša je najvažnija zadaća i u skladu s njom je i donesen novi Pravilnik - kazala je Slavica.

Pravilnik je donesen u trenutku kada se svijet suočava s izazovima klimatskih promjena i one su temeljna odrednica tog Pravilnika, u skladu s osnovnom djelatnošću Ustanove koja uključuje zaštitu, održavanje i promicanje prirodne baštine u cilju zaštite izvornosti prirodnih dobara te nadzor nad provođenjem  uvjeta i mjera zaštite prirode. 

- Cijeli Pravilnik je snažno usmjeren na očuvanje resursa i bogatstvo bioraznolikosti, bilo da se to odnosi na regulaciju broja posjetitelja, odlaganje otpada, lovstvo i ribolov ili sječu šuma. UN je objavio izvješće da je ovo prošlo desetljeće najgore po pitanju klimatskih promjena, a u 2019. godini zabilježena je temperatura za 1.5 stupnjeva veća nego ikad u povijesti. Više ne možemo čekati - pojašnjava Slavica.

Pravilnik se tako odnosi na zaposlenike JU NP Krka, stanovnike na području Parka, vlasnike i nositelje prava na nekretnine u Parku i članove njihovih obitelji, fizičke i pravne osobe koje na području Parka obavljaju djelatnosti, posjetitelje i druge korisnike.

Novi pravilnik donosi zabranu kupanja s rokom prilagodbe od godinu dana pa će ona stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine, nakon razdoblja prilagode. Kupanje je dopušteno lokalnom stanovništvu i posjetiteljima na tradicionalnim lokalitetima Stinice, Remetić-Pisak i nizvodno Roškog Slapa na obilježenoj plaži.

 

Stručni voditelj Parka Drago Marguš naglasio je kako je Pravilnik usklađen s europskim direktivama kao što je o pticama i prirodnim staništima.

- Park je zoniran u tri zone. Zonu stroge zaštite, aktivne zaštite i zonu korištenja. U zoni stroge zaštite dozvoljen je samo nadzor uz znanstvena istraživanja. U aktivnoj zoni je dozvoljeno posjećivanje, a za domicilno stanovništvo najvažnija je zona korištenja koja je podijeljena u stambenu zoni i zonu rekreacije - pojasnio je Marguš.

To znači da je dozvoljena košnja i tradicionalna ispaša pasmina i stoke uz ljudski nadzor, osim na strmim kanjonskim padinama, skradinskom buku i Roškom slapu te podzoni posjetiteljske infrastrukture. S druge strane, lovstvo i ribolov nisu dopuštene aktivnosti jer zbog svoje geološke prošlosti rijeka Krka je dom endemskim vrstama riba, a njene obale čuvaju staništa brojnih ugroženih vrsta.

Riječ je o vrlo kvalitetnom pravilniku koji predstavlja iskorak u provođenju mjera zaštite, istaknula je rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedrenih barijera i biološku raznolikost Gordana Goreta.

- Europska direktiva o vodama vrlo poslovno traži da se očuva ekološko stanje voda što znači da nije dovoljno praćenje samo kemijsko-fizikalnih parametara već svih ekoloških čimbenika - kazala je Goreta.

 

Iz kategorije: Vijesti