Datum objave: 22. Prosinac 2019

NIKOLA BAŠIĆ:"Spomenicima za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća želim pomiriti i sjediniti naše raspolućeno društva."

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Arhitekt Nikola Bašić, autor šibenskih projekata šetnice u kanalu sv. Nikole, hotela na Mandalini, marine Hramina u Murteru, marine u Betini, crkve sv. Josipa u Ražinama, crkve Gospe od Karmela na brdu Okitu u zaleđu Vodica te spomen obilježja stradalim šibenskim vatrogascima na otoku Kornat te niza drugih objekata i spomenika među kojima su najpoznatije morske orgulje i instalacija Pozdrav suncu u Zadru, pobjednik je natječaja Ministarstva branitelja i Hrvatskog društva likovnih umjetnika za idejno rješenje spomen obilježja za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Bašić je, nakon što je prihvaćen njegov rad, izjavio da je njegov spomenik posvećen svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja bez obzira na njihovu ideološku ili vjersku pripadnost, a cilj mu je da pridonese stvaranju ozračja kojem će konačno početi proces pomirenja i sjedinjenja našeg raspolućenog društva. Njegovo spomen obilježje čine dva elementa, kvadrat i krug koji je izrezan iz njega i potom postavljen u otklonjenu poziciju.

-Taj je oblik višeznačna asocijacija, kaže Bašić, od oblika na nebu koji nastane za vrijeme pomrčine Sunca, preko otvorenog trezora istine i raskriljenih vrata slobode do otvorenog Kristova groba koji šalje poruku da svaka žrtva zaslužuje biti zapamćena. Promatračsam mora shvatiti značenje simbola, a svatko će ga doživjeti i protumačiti na drugačiji način. Kvadrat i krug ugrađen u zemlju mijenjaju proporciju i postaju portala koji korespondira sokolinom. Cilj je potaknuti promatrača na razmišljanje o mjestu koje je bilo poprište ljudskih stradanja. Spomen - obilježja bit će postavljena na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Grob je otvoren, skriveno je razotkriveno, otprta su vrata svjetlosti i nade u spomen dušama onih čijom smo žrtvom preneseni preko zlatnog praga slobode.

Na natječaju za spomen obilježja žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poraća, bilo je prijavljeno 14 radova od kojih je 13 ispunjavalo zadane uvjete. Prva nagrada pripala je Nikoli Bašiću, a drugo i treće mjesto pripalo je akademskim kiparima Kuzmi Kovačiću i Nikoli Džaji.

Iz kategorije: Vijesti