Datum objave: 30. Studeni 2019

INDEX ISTRAŽIO: Još ima šanse da se za učenike spasi ova školska godina unatoč štrajku

Diana Ferić
Diana Ferić

Djeca su s jučerašnjim danom izgubila 15 dana nastave, što znači puna tri tjedna, pa se približavamo tome da je izgubljeno 10 posto nastavne godine, koja traje 175 radnih dana, a jedino za maturante 160. Prvi voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić za Index je rekao da Hrvatska ima još točno pet dana ako kao društvo želimo da ova školska godina protekne u okruženju koje će mladim ljudima osigurati da steknu znanja i vještine.

"Ukoliko do dogovora ne dođe, svi zajedno morat ćemo se izložiti situaciji u kojoj jedan važan društveni podsustav ne funkcionira. Najveća odgovornost za tu odluku i dogovor je na vladi. Oni su plaćeni da vode ovo društvo i donose odluke, a to trenutno ne čine", rekao je Jokić.

Što kažu ravnatelji škola?

Razgovarali smo s nekoliko ravnatelja škola kao i sa šefom Sindikata Preporod o tome koliko je kritična

situacija u kojoj se nalazimo.

Ravnateljica OŠ Centar u Rijeci Nedjeljka Debelić za Index je rekla kako misli će se sve riješiti.

"Ne vjerujem da će propasti školska godina. Vjerujem kako će se pronaći rješenje. Roditelji nas ne zovu, ne šalju djecu u školu, nemamo nikakvih problema", rekla je.

Ravnateljica osječke škole: Već smo u crvenom

Razgovarali smo i s Jagodom Koščević, ravnateljicom OŠ Dobriše Cesarića u Osijeku koja smatra da situacija još nije toliko alarmantna da bi propala školska godina.

"Ne vjerujem da će propasti školska godina. Vjerujem da postoji mogućnost da se sve stigne nadoknaditi, da se skrate praznici, produži školska godina i da se radi na nenastavne dane poput dana škole. Vjerujem da će uskoro sindikati i vlada doći do rješenja jer štrajk ne može toliko trajati, već smo u crvenom. Želim vjerovati u pozitivno. Roditelji su puni razumijevanja, opterećeni su, ali nema negativnih komentara, daju podršku učiteljima. No ne vjerujem da je tako alarmantno da bi propala školska godina", rekla nam je ravnateljica osječke osnovne škole.

Ravnateljica škole u Zadru: Svi čekamo rješenje

Ravnateljica OŠ Bartula Kašića u Zadru Katica Skukan također misli da štrajk neće utjecati na to da školska godina propadne.

"Mislim da se nastava može nadoknaditi i da još nije toliko alarmantno. Djeca ne dolaze u školu, osim onih u nižim razredima za koje se održava nastava, a roditelji nas redovito zovu i ispituju, no ne možemo im dati informacije koje nemamo. Svi čekamo rješenje", rekla nam je Skukan.

Šef Sindikata Preporod: Voda je došla do grla

 

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Preporod, rekao je da je bespredmetno govoriti o propadanju školske godine.

"Još ima dovoljno prostora da se 175 dana uz određene promjene u kalendaru po pitanju kraja škole i nadoknadi. Ne možemo znati koliko će se odužiti štrajk. Ovo je neka vrsta pritiska da se štrajk završi što prije. Dosta je otezanja, treba reagirati promptno, ako vlada misli izaći s novom ponudom, to treba biti brzo, a ne da opet čekamo ponedjeljak. Voda je došla do grla, sila zakon mijenja, svi se trebamo prilagoditi, mi ćemo se u svako doba odazvati sastanku", rekao nam je Stipić.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja na pitanje postoji li mogućnost da zbog štrajka propadne školska godina, budući da je već sad izgubljeno skoro 10 posto nastave na razini godine, nisu htjeli odgovoriti. Umjesto toga, samo su nam rekli da će danas poslati pregled stanja, što su i učinili.

Ministarstvo predložilo do kad bi škola mogla trajati

Naveli su kako će škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morati nadoknaditi najviše 15 nastavnih dana i dali su prijedloge za to.

>> Prijedlog za nadoknadu: Kraći zimski praznici, nema proljetnih i škola do 26.6.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak - Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak - uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produljena do 26. lipnja 2020.

Maturantima bi se nastava produljila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Navedeni pregled stanja izrađen je, kažu u Ministarstvu, na način da ne uključuje odrade nastave subotama.

"Svaka škola će nakon okončanja štrajka, ovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi", naveli su, prenosimo s portala Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti