Datum objave: 26. Studeni 2019

STANJE BLAGOSTANJA / Dalmatinci kupili najviše novih automobila. Šibenčani ispred Zadrana i Dubrovčana.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gotovo svaki peti novi automobil kupljen u Republici Hrvatskoj završio je u četiri dalmatinske županije Dubrovačko - neretvanskoj, Splitsko - dalmatinskoj i Zadarskoj. Dalmatinci su prema podacima agencije Promocija Plus, tijekom 10 mjeseci 2019. godine kupili 9265 novih automobila i po tomu prednjače pred žiteljima preostalih 15 od 20 županija Republike Hrvatske.

Najviše novih automobila, očekivano, prodano je u Splitsko - dalmatinskoj županiji, a na drugom mjestu je, neočekivano, Šibensko - kninska županija. Šibenčani su u 10 mjeseci 2019. godine kupili 2327 novih automobila - 427 više od Zadrana te 1314 (!!!) novih automobila više od Dubrovčana.

Dalmatinci su novi rekord postigli u listopadu. U tom mjescu Splićani, Šibenčani, Zadrani i Dubrovčani ostvarili su gotovo jednu četvrtinu prometa na tržištu novih automobila. Prema nekim analizama krivac za tako dobru prodaju novih automobila u Dalmaciji su izdašni prihodi od turizma.

Što se najviše kupuje?

Žitelji Splitsko - dalmatinske županije najviše vole Suzuki. Na drugom im je mjestu Volkswagen, a zatim slijede Opel i Škoda.

U Šibensko - kninskoj županiji apsolutno je najpopularniji Volkswagen. Čak 62 posto kupaca novih automobila (1442 komada) u Šibensko - kninskoj županiji kupilo je neko od vozila tog njemačkog proizvođača. Na drugom je mjestu po popularnosti i potražnji češka Škoda, treći je Suzuki, a četvrti Hyundai.

Za razliku od Splićana koji najviše vole Suzukija i Šibenčana odanih Volkswagenu, Zadranima je najdraži Opel, a na drugom je mjestu Škoda, treći je Hyundai, a Suzuki je tek četvrti.

U Dubrovačko - neretvanskoj županiji koja je, ako je suditi po broju kupljenih novih automobila, najsiromašnija dalmatinska županija, kao i u Šibensko - kninskoj najviše se vjeruje Volkswagenu, slijede Škoda, Suzuki i Opel. 

Izvor: Promocija Plus

Iz kategorije: Vijesti