Datum objave: 13. Studeni 2019

UMJETNIČKI PROJEKT O TEF-U: Dođite večeras u Knjižnicu podijeliti sjećanja na TEF s umjetnicom Lanom Stojičević

Diana Ferić
Diana Ferić

„Kad ne dime tvornički dimnjaci - TEF“ , autorske novine šibenske umjetnice Lane Stojičević, u izdanju umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon.
bit će predstavljena danas,13. studenog u 18 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku.

Riječ je o autorskoj publikaciji, drugom dijelu višegodišnjeg umjetničko-istraživačkog projekta mlade šibenske umjetnice o ugasloj šibenskoj Tvornici elektroda i ferolegura. O novinama će govoriti autorica Lana Stojićević te izvršna urednica Maša Štrbac. Na predstavljanju će biti prisutni bivši radnici tvornice čija kazivanja čine važan dio novina.

"Prošle je godine sam na mjestu bivše tvornice izvela performativnu šetnju s radnicima te kroz razgovor s njima rekonstruirala život koji se odvijao unutar i oko nje. Ove godine projekt nastavljam u formi novina, autorske publikacije koja se izgledom naslanja na originalni informativni list tvornice koji je izlazio od 1963. do 1991. U bivšoj su državi tvorničke novine bile promovirane kao medij participacije radnika u radu tvornice i u društvenom životu koji se odvijao oko nje te su vrijedan izvor informacija o povijesti pojedine tvornice i o društvenim kretanjima koja su se prelamala kroz nju.  Te novine koristim kao format za priču o povijesti TEF-a u kojoj iznosi saznanja stečena uvidom u originalni informativni list tvornice i drugu arhivsku građu te, ponajviše, kroz kazivanja bivših radnika. Nije riječ o znanstvenom radu nego o umjetničko-istraživačkom pokušaju rekonstrukcije punine života jedne tvornice koja je, uz poneke izmjene u nazivu i proizvodnji, radila gotovo cijelo 20. stoljeće. (…) Kao autorici ovog izdanja, želja mi je da se industrijska povijest Šibenika ne zaboravi i da priča o manje službenom TEF-u dođe do što većeg broja građana/ki Šibenika. Nadam se da će se ove novine još dugo čitati i prepričavati u dalmatinskom ritualu čitanja uz kavu na štekatu", kaže Lana Stojčević uz poziv svim onima koji su radili u TEF-u ili su iz obitelji radnika ili radnica te tvornice, da nam se pridruže i s nama podijele svoja sjećanja.

 

 

 


 
Šibenska Tvornica elektroda i ferolegura - TEF obilježila je živote mnogih Šibenčana i Šibenčanki te je svojim dimnjacima desetljećima sukreirala prepoznatljiv obris grada. Uz Tvornicu lakih metala (TLM) činila je okosnicu šibenske industrije i gospodarskog razvoja grada snabdijevajući željezare, čeličane i livnice metala diljem SFRJ i u inozemstvu. Dimnjaka i tvornice već odavno nema (tvornica je službeno zatvorena 1994.) no mlada umjetnica Lana Stojićević (r. 1989.) koja je odrasla u njenoj blizini istražuje ulogu koju je tvornica imala u životu lokalne sredine. Tvornički su objekti većinom srušeni, ostao je tvornički otpad (troska i fenolne otpadne vode) koji do danas nije adekvatno zbrinut i prostor u središtu grada (305.395 m² površine) koji se prepoznaje kao velik turistički potencijal. „U novinama ćemo naći podatke o kretanju broja zaposlenih, o odnosu plaća unutar tvornice, o detaljima proizvodnog procesa, ali najviše je prostora posvećeno samim radnicima, suradnicima kojih se sugovornici prisjećaju sa simpatijom i poštovanjem i koji su različitih kvalifikacija: inženjeri, tokari, bravari, limari, vodoinstalateri, mehaničari, radnici uz vruće peći koje nisu smjele prestati raditi. Neki od njih su herojske figure jer su odigrali važnu ulogu u povijesti tvornice.“ (Maša Štrbac, iz pogovora)
 
Tekstove prate umjetničine ilustracije kojima obrađuje pojedine teme ili pak u arhivskoj građi (tehnički nacrti tvorničkih objekata i postrojenja) prepoznaje zanimljiv likovni materijal u kojeg autorski intervenira crtežima ili foto-montažama.
  (Lana Stojićević)
 
Na promociji će uz novine biti predstavljen audio-rad, zvučna dokumentacija razgovora s radnicima tijekom prošlogodišnje šetnje. Nakon promocije novine će biti distribuirane posredstvom kulturno-umjetničkih institucija i ugostiteljskih objekata u Šibeniku gdje će se moći besplatno preuzeti.
 
Autorica izdanja, istraživanje i priprema materijala: Lana Stojićević
Umjetnička savjetnica projekta: Kristina Leko
Kazivači u novinama, bivši radnici TEF-a:  Pave Aras, Ante Baranić, Ante Bego, Stipe Belamarić, Ivo Čulav, Svetislav Đale, Tome Mileta, Nikica Rak, Nikola Rak, Nikica Širinić i Branko Županović.

Iz kategorije: Vijesti